Амфилохије: Немам право да не извршим своју митрополитску и људску дужност

Срна
Амфилохије: Немам право да не извршим своју митрополитску и људску дужност

ЦЕТИЊЕ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије сматра да није потребно, а ни важно да се као митрополит изјашњава о присутнима на опијелу и сахрани доктора Владимира Јовићевића, али да ни по Божијем, а ни по државном закону нема право да своју митрополитску и људску дужност не изврши, без обзира на било каква потоња тумачења у јавности.

У писаној изјави државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву на Цетињу Душку Милановићу коју је данас упутила Митрополија црногорско-приморска, митрополит Амфилохије наводи да је на свијетлу сриједу 22. априла када хришћани већ скоро 2.000 година молитвено обиљежавају Васкрс, служио литургију у манастиру Светог Николе на Ријечком Граду у Ријеци Црнојевића, а послије тога у цркви са свештенством, на позив часне и угледне породице Јовићевић, одслужио опијело новопредстављеном православном хришћанину др Владимиру Јовићевићу.

Владика Амфилохије подсјетио је да је Јовићевић, потомак чувеног историчара Андрије Јовићевића, правни историчар, угледни интелектуалац, дугогодишњи потпредсједник Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске и пријатељ.

“Више пута смо рекли, а и сада понављамо, да ми немамо право, нити нам пада на памет да вјернике, посебно у оваквим моментима, изгонимо из храмова и пријављујемо полицији. Уосталом, у нашим условима, чак и у градским срединама, немогуће је да се покојник достојно и чесно положи у гроб уз поштовање жмјереж о физичкој дистанци од два метра између лица. А то се, како се види, само од Цркве тражи и изгледа да једино за њу важи та жмјераж у Црној Гори”, навео је владика Амфилохије.

Он је нагласио да је први пут за више од 80 година живота и 60 година своје свештенослужитељске службе, два пута позиван у Управу полиције да даје изјаве због обављања својих свештених дужности и служби - на празник Цвијети 12. априла послије литургије у манастиру Златици у Подгорици, а потом и послије литургије и опијела у цркви на Ријечком Граду.

Митрополит Амфилохије је истакао да по члану 14 Устава Црне Горе, који је на снази без обзира на пандемију вируса корона или било ког другог вируса, Црква и вјерске заједнице су слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

“Вјерски обреди, који су у искључивој уставној надлежности Цркве и вјерских заједница и који се обављају слободно и у складу са аутономним правом Цркве и њеним вјековним Предањем, нису забрањени, нити могу бити забрањени наредбама органа државне управе у Црној Гори. То се и види из аката који су донијети у Црној Гори од 14. марта до данас, али је више него очигледно да се Управа полиције понаша и, што је још опасније, поступа као да су вјерски обреди и то само Православне цркве забрањени, а свештеници и монаси непожељна друштвена категорија”, наводи митрополит.

Он је навео да као митрополит црногорско-приморски и као човјек исказује људски и епископски протест због тога што се опијело и сахрана покојника на овакав начин од државних органа злоупотребљавају, правно процесуирају и скрнаве.

Према његовим ријечима, то је посебно недопустиво у Црној Гори за коју се зна да су у вријеме сахрана и опијела престајале чак и крвне освете међу Црногорцима.

Владика Амфилохије додаје да је принуђен да са жалошћу констатује да су мјере које су уведене због ширења вируса корона од једног броја државних органа и носилаца јавних функција, а посебно од провладиних медија, искоришћене, а и даље се користе за идеолошко-партијско застрашивање вјерника са позиција јавне власти и масовно кршење Уставом загарантованих права која могу бити ограничена само законом, а не никаквим наредбама и то без проглашеног ванредног стања.

“На крају, због свог служења васкрслом Христу Господу спремни смо да одговарамо пред сваким судом овога свијета”, закључио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Саслушање митрополита Амфилохија је било најављено за сутра, четвртак 30.април, али због обавеза митрополита одржано је данас.

Сахрани Владимира Јовићевића, оца Андрије Јовићевића, бившег министра унутрашњих послова Црне Горе, на Ријеци Црнојевића на подручју општине Цетиње присуствовали су посланик ДФ-а, Андрија Мандић, свештеници Рафаило Бољевић, Данијел Јовановић, Харитон Живков, Николај Античевић, Криснат Бојовић, Александар Лалилић и Еустатије Ивановић.

Осим њих, на сахрани је био и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, који има дипломатски имунитет и од њега неће бити узета изјава.

Министарство здравља Црне Горе дало је смјернице да се сахране и весеља током трајања епидемије одржавају искључиво у кругу породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана