Сјећање на Јовану пуни срце тугом

Свјетлана Ђуричић
Сјећање на Јовану пуни срце тугом

Градишка - И други рођендан малог Јована Шиника из Градишке прошао је у сјетном расположењу, јер сјећање на трагичну смрт његове мајке Јоване, која је умрла на порођају, и даље, као првог дана, боли све чланове породице.

- Вријеме не лијечи ране и не постоје ријечи да опишу тугу коју осјећамо откад нас је напустила наша Јоца - прича за “Глас Српске” Јованов отац Ранко Шиник.

Најтеже му, каже, пада то што се мали Јован споро опоравља од страшне трауме коју је доживио током порођаја.

- Јовану су остале велике посљедице, јер је био дуго без кисеоника. Тешко ми је и причати о томе. Углавном, није добро - дрхтавим гласом испричао је Ранко.

Малом Јовану, који се за живот борио од самог рођења, дијагностиковано је оштећење мозга.

Тог дана када је Јована преминула рађајући пето дијете, у дом Шиникових у Горњим Подградцима код Градишке уселила се велика туга. Ранко каже да му дјеца дају снагу за живот.

- Осталих четворо дјеце иду у школу. Добри су и послушни,  али се и на њима види да их бол не напушта - каже Ранко, који даноноћно ради и издржава цијелу породицу.

Јован редовно иде на терапеутске вјежбе у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Бањалуку, а са њим је увијек и тетка Ранка Шмитран, Ранкова сестра. Она каже да дјечаку вјежбе донекле помажу, али да напредак споро тече.

- Јован још не хода, нити може да говори. Љекари кажу да има велико оштећење мозга. Моје троје дјеце га веома воле, везани су за њега. Кад дође код нас, стално су око њега - рекла је Ранка. Додаје да се Ранко и дјеца тешко мире са судбином, али да немају избора.

- Због немара љекара Јованин порођај се претворио у велику несрећу, која је уништила не само њен и Јованов живот, већ и животе свих чланова породице - испричала је Ранка.

Тридесеттрогодишња Јована Шиник преминула је рађајући пето дијете 27. октобра 2016. године у градишкој Општој болници, а новорођенче је на порођају било у тешком стању. Након ове трагедије, у Градишци су организовани мирни протести, којима су породица, родбина и пријатељи тражили да буду кажњени одговорни за Јованину смрт. Комисија за ванредни стручни надзор, коју је у градишку болницу упутило Министарство здравља и социјалне заштите РС, констатовала је 2016. да је Јовани пружена адекватна здравствена заштита.

Оптужница

Бањалучко Окружно тужилаштво подигло је 27. јуна 2018. године оптужницу против гинеколога Дејана Гвоздена и анестезиолога Николе Љуцовића у градишкој болници због несавјесног пружања љекарске помоћи. Оптужницу је 1. августа потврдио Основни суд у Градишци.

Ранко Шиник каже да је за оптужницу сазнао из медија.

- Чуо сам да је анестезиолог отишао у иностранство, а у градишкој болници још ради Гвозден, који је Јовану порађао. Дај боже да их осуде, али више никоме не вјерујем - казао је Шиник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана