Стевандић окупио политичке ривале у Сокоцу: Сви смо на „црвеној линији“ Српске

ГС
Стевандић окупио политичке ривале у Сокоцу: Сви смо на „црвеној линији“ Српске

СОКОЛАЦ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић, поводом сутрашњег Дана српског јединства, слободе и националне заставе, посјетио је Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу и том приликом поклонио спомен-плочу са грбом Немањића, у знак сјећања на погинуле борце Војске Републике Српске.

„Под овим грбом су положили заклетву“, пише на грбу.

Занимљиво, испод тог грба данас су заједно стали начелник опшине Соколац Милован Бјелица из СДС, народни посланик и канидат СНСД за начелника Сокоца Страхиња Башевић и предсједник Скупштине опшине Соколац, Сретко Марјановић из УС.

Стевадић је, дакле, успио под грбом Немањића да окупи политичке ривале, од којих неки не причају годинама.

- Као што знате, припадамо потпуно различитим политичким опцијама, али на овом светом мјесту ми смо једно и показујемо шта је то изнад свих нас, свих политика, свих личних и било каквих других карактеристика. Наше заједништво треба највише да се покаже на мјестима која обиљежавају стварање Републике Српске. Желим да им се захвалим на доласку, као и грађанима, и да покажемо да смо у оним најважнијим стварима за Српску сви заједно на црвеној линији, да нико није иза ње – закључио је Стевандић.

У обраћању грађанима, предсједник Стевандић је нагласио да је ово духовна задужбина и свето мјесто које пресликава сва наша гробља и гдје леже погинули за Републику Српску.

- Ово је послије рата можда највећи споменик култури сјећања који је направљен. Знате да ми Срби имамо споменик Зејтинлик у Грчкој, а овај имамо у својој земљи. Можда смо непоштени да га још боље уредимо и да би свако требало да допринесе бар по један камен. И ово зрно које ја данас желим да овековјечим је више везано за повратак симбола под којим су ова наша враћа дали свој живот – рекао је Стевандић.

A group of men standing togetherDescription automatically generated

Он је подсјетио да је, послије Свесрпског сабора, у Републици Српској започето враћање грба Немањића и химне „Боже правде“. Нацрт закона је усвојен, а како је најавио Стевандић, након избора ће бити усвојен закон.

- Па и када дођемо на нека гробља требало би да се зна под којим су заставама и под којим грбом положили заклетву и дали свој живот наши најбољи синови – поручио је Стевандић.

У изјави новинарима, он је поручио да је спомен плоча откривена у складу са одлукама са Свесрпског сабора.

- Под грбом Немањића су ови хероји положили свој живот и заклетву за Републику Српску. Тиме желимо да покажемо пут којим ћемо се кретати у будућности када будемо враћали све наше симболе – закљјучио је предсједник Стевандић.

A group of men in suits walkingDescription automatically generated

Начелник Општине Соколац Милован Бјелица присјетио се дана послије рата, када је настајало Војничко гробље.

- Прве сахране су биле почетком 1996. године, послије потписивања Дејтонског мировног споразума. Када су преношени посмртни остаци наших јунака тада су се температуре спуштале 30 степени испод нуле. Али, Сокочани, Романијци су по цијелу ноћ овдје ручно копали, сахрањивали. Многи су тада били по страни, чак су неки то мало дугачије гледали. Али, ево нас данас ту, иако има још доста посла. Ово је свето мјесто, српско војнико грбље Нови Зејтинлик, манастир на Романији су печат Републике Српске – нагласио је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана