ЦИК странкама изрекла хиљаде КМ казни

Срна
ЦИК странкама изрекла хиљаде КМ казни

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ казнила је због преурањене изборне кампање ПДП новчаном казном од 5.000 КМ, као и кандидата ове странке за градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића због истог прекршаја са 3.000 КМ.

У образложењу одлуке наведено је да је Станивуковић, гостујући у емисији на једној телевизији, изјавио да је сигуран у побједу, чиме је водио преурањену изборну кампању.

На данашњој сједници ЦИК-а због преурањене кампање са 7.500 КМ кажњен је и политички субјект СНСД, због тога што је утврђено да је на једном концерту у Бањалуци водитељ програма позвао присутне да гласају за кандидате ове странке.

-У овом предмету се није могло доказати да је СНСД организатор скупа, али чињеница је да је на скупу дијељен промотивни материјал, да су гости на концерту били Владо Ђајић и Никола Шобот, кандидати странке, а водитељ програма позвао да се гласа за њих - наведено је на сједници.

Због лажног представљања и трговине бирачким мјестима, политички субјекти ХДЗ БиХ и СДП кажњени су са по 4.000 КМ, док је члан бирачког одбора Тарик Османхоџић кажњен новчаном казном од 1.000 КМ.

На сједници је речено да је Османхоџић био делегиран испред ХДЗ-а, иако је члан СДП-а, што говори о томе да је ријеч о трговини бирачким мјестима.

ХДЗ је кажњен са 4.500 КМ и због преурањене изборне кампање и злоупотребе ресурса јер је утврђено да је пројекте локалне заједнице на друштвеним мрежама приказивао као своје, док је Независна листа за Босански Петровац кажњена новчаном казном од 3.000 КМ зато што је присталица ове странке путем “Фејсбука” водио преурањену изборну кампању.

У току расправе о тачки дневног реда која се односила на кажњавање ХДЗ-а, члан ЦИК-а Владо Рогић истакао је да се на овај начин забрањују све објаве политичким субјектима, додајући да се тиме политичке партије стављању у стање пасивности.

ЦИК је обуставио поступак против политичког субјекта Демос, у којем је кандидат за одборника ове странке у Скупштини општине Соколац Срђан Кнежевић, због објаве на друштвеним мрежама у којој на ружан начин говори о тренутном начелнику ове општине, оптужен за говор мржње.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица-Прутина у току расправе о овој тачки дневног реда рекла је да би овај предмет требало уступити надлежном МУП-у на поступање због тога што се дијелови објаве могу санкционисати као прекршај.

На данашњој сједници измијењена је и одлука која се тиче гласања путем мобилних тимова, тако да ће путем укупно 397 мобилна тима гласати 17.465 бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана