ЗИБЛ пред стечајем?

Весна Поповић
ЗИБЛ пред стечајем?

Бањалука - Завод за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) би најдаље за шест мјесеци могао отићи у стечај уколико не буду предузете хитне мјере стабилизације.

Ово је у четвртак на сједници Скупштине града изјавио директор ЗИБЛ-а Војислав Тешановић.

Скупштина је прихватила информацију о пословању овог предузећа у 2014. години уз закључак да би посебна радна група требало да до октобра састави приједлог који би омогућио овом предузећу да превазиђе кризу.

Тешановић у петак није био расположен да даје изјаве за медије. У кратком телефонском разговору "Гласу Српске" је рекао да нема шта да каже на ту тему.

Према информацији о пословању, ЗИБЛ од 2010. године биљежи смањење укупних прихода, тако да је 2014. годину завршио са минусом од 910.000 КМ.

- Нарочито је изражено смањење прихода од послова за град. То је неповољно утицало на пословање предузећа и негативно се одразило на укупан прошлогодишњи финансијски биланс. Ови приходи су опали са 1,5 милиона КМ, који су чинили 43,3 одсто укупних прихода у 2007. години, на 380.182 КМ или 18,7 одсто од укупних прихода у 2014. години - прецизирано је у документу.

Наведено је да су на смањење прихода утицали и други фактори као што је стагнација привредних активности, глобална економска криза, оштра конкуренција као и поједине промјене у законској регулативи.

ЗИБЛ је 2004. године регистрован као акционарско друштво а удио града у власничкој структури износи 67,12 одсто. Остало је приватни капитал.

У 2014. години у ЗИБЛ-у је било запослено 95 радника, што је мање у односу на 2013. годину када је било запослено 105 радника.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Ненад Шибаревић је рекао да је ова странка била против усвајања информације о пословању ЗИБЛ-а.

- Урађена је површно и неозбиљно, без икаквог плана како да се превазиђе тренутна ситуација у којој се ЗИБЛ налази - нагласио је Шибаревић.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић сматра да град мора нешто хитно предузети како би ЗИБЛ био сачуван.

- Град би требало да откупи преостале акције и постане 100-одстотни власник завода. Његова улога у граду је развојна и то би требало да ради заједно са Градском развојном агенцијом и другим институцијама - рекао је Умићевић.

Наставак у понедјељак

 

Сједница Скупштине града прекинута је у четвртак у касним послијеподневним часовима и биће настављена у понедјељак, 27. јула, од девет часова. На дневном реду преостало је још 17 тачака. Међу њима су информације о реализацији програма подстицаја за запошљавање у 2014. години, о стању у привреди и запошљавању, о безбједности саобраћаја и информација о стању у вези са снабдијевањем водом сеоског подручја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана