Зарада од паркинга 18.5 милиона КМ

Недa Дреч
Зарада од паркинга 18.5 милиона КМ

Бањалука - Од наплате паркинга у градску касу за протеклих десет година слило се 18.560.000 марака, а само од почетка године град је на овај начин зарадио 1.520.000 КМ.

Рекао је ово јуче градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, поводом обиљежавања десет година од оснивања Одсјека за паркинге и гараже.

- Прије више од десет година ова служба уопште није постојала, а анархија која је владала у систему паркирања захтијевала је њено организовање. Од почетка њеног функционисања до данас имали смо велике користи. Осим тога што смо уредили систем паркирања у буџет смо касирали много новца од којег се финансирају друге градске потребе. Дневно се у градску касу од наплате паркинга слије око 8.000 КМ - рекао је Давидовић.

Он је истакао да 3.407 паркинг мјеста у граду још не могу у потпуности да задовоље потребе града, те је најавио изградњу нових паркинг мјеста, као и даље увођење иновација у овај систем.

- Од 2008. године у функцији су возила која премјештају непрописно паркиране аутомобиле, тзв. “паук служба”, а 2010. године увели смо и могућност плаћања паркинга путем СМС-а. Изградили смо и јавну гаражу у центру града, у коју наши грађани могу безбрижно да паркирају возила, јер су на сигурном и заштићена од временских непогода - рекао је Давидовић.

Главни инжењер за послове саобраћаја у градској управи Зоран Тадић нагласио је да је најтежи дио посла од почетка оснивања ове службе био објаснити грађанима да морају да плаћају паркинг.

- На почетку смо имали око 800 паркинг мјеста, а било је тешко навићи грађане на чињеницу да морају да почну да плаћају нешто што им је до тада било бесплатно. Додатни проблем представљао је недостатак новца за спровођење санкција. Дуго је требало да добијемо “лисице” за блокирање возила, а послије њих требало је дочекати и “паука” - истакао је Тадић.

Шеф Одјељења за паркинге и гараже Бранимир Папић је указао на ефикасност “паук службе”, која је до данас премјестила око 20.000 возила.

- Поред увођења “паука” велику олакшицу у плаћању направили смо и увођењем СМС сервиса за наплату паркинга, о чему довољно говори број од 70.000 СМС порука које мјесечно буду послате у ове сврхе. Тиме је град у овој служби себи обезбиједио мјесто лидера у БиХ, јер смо укидањем ручне наплате спријечили да дио пара оде у приватне руке и обезбиједили веће приходе од ове услуге него што то има на примјер град Сарајево - рекао је Папић.

Бесплатна карта

Поводом обиљежавања десетогодишњице рада Одсјека, Драгољуб Давидовић је јуче Бањалучанину Николи Костадиновићу, који је у том тренутку паркирао возило у јавној гаражи у Видовданској улици, уручио бесплатну мјесечну карту за паркирање на овом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана