Запуше канализацију па трпе смрад

Јасмина Перишић
Запуше канализацију па трпе смрад

Бањалука - Заједно са љетним врућинама шири се и смрад канализационе мреже па се становници дијелова града жале да се не може проћи улицама. То се посебно односи на одводе уз ријеку Врбас, рјечицу Црквену, али и поједине дијелове насеља гдје су сливници зачепљени.

- Један од узрочника овог проблема су и сами грађани, који на своју руку прикључују фекалну канализацију на оборинску, па се онда преко сливника шири смрад. Канализацију користе и као депонију за бацање кућног отпада - објаснили су у предузећу "Водовод", које је задужено за одржавање канализационих мрежа.

И тако док неки загађују, другима смрад гризе очи. Мјештани насеља Долац су и даље најугроженији када је ријеч о овом проблему јер, иако живе у ужем центру града, годинама трпе непријатне мирисе који долазе из рјечице Црквене у коју се излијева канализација из насеља Лауш и добрим дијелом центра града. Да немају само они овај проблем, показују и жалбе који градски "Водовод" добија од грађана. Једна од њих је и из насеља Ада. Наиме, на раскрсници магистралног пута М4 Бањалука - Челинац, код скретања према ресторану "Стара Ада", возачи већ годинама ни случајно не смију отворити прозор да се аутомобил не би испунио непријатним мирисом.

- И смрад из рјечице Црквене има везе са несавјесним грађанима који на своју руку прикључују фекалну канализацију на оборинску па се шири смрад, а чак и директно испуштају канализацију у ријеку - казали су у "Водоводу".

Наводе да се у овом случају ради о оборинској канализацији за коју они нису задужени.

- У насељу Ада је проблем што грађани канализацију користе као отпадни канал за сав кућни отпад па из тог разлога долази до зачепљена - рекли су у овом предузећу.

Додају да је и један од разлога смрада из канализације и градска инфраструктура која не прати изградњу објеката.

- Водоводна и канализациона мрежа као дио градске инфраструктуре не прате изградњу објеката. Прецизније, канализациона мрежа не прати развој водоводне, па тако имамо случај да само 60 одсто водоснабдијеваног подручја има и канализациону мрежу, а 40 одсто нема - истичу у "Водоводу".

Мјештанин Доца Љубинко Пајић каже да сумња да ће проблем смрада који долази из оборинског канала икада бити ријешен.

- Не могу рећи да смо се већ навикли на тај смрад, али морамо да живимо са њим. Ипак, најнепријатније ми буде када ми неко са стране дође први пут у госте. Не могу људи да се начуде да се такав смрад шири центром града. Мислим да сливници чешће треба да буду чишћени, али и пронаћи неко трајно рјешење за Црквену. Она је прави извор заразе - рекао је Пајић.

Чишћење

У предузећу "Водовод" кажу да су у току ове године очистили 15 километара канализационе мреже у склопу планског чишћења и по основу интервенција.

- У мају смо заједно са "Чистоћом" извукли талог и отпад из 1.064 сливника, а до краја године планирамо да очистимо још шест километара канализационе мреже - кажу у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана