Замоло непобједив у брзацима Врбаса

Јасмина Перишић
Замоло непобједив у брзацима Врбаса

Бањалука - Андреј Замоло је у свом 19. наступу у трци дајака на традиционалној манифестацији "Љето на Врбасу" остварио рекордну 18. побједу.

Ни не чуди нови тријумф "краља дајака", с обзиром на то да је скоро три деценије свог живота посветио Врбасу и пловилу специфичном само за Бањалуку.

- Љубав према дајаку и вожњи по брзацима наслиједио сам од оца, који се бавио израдом дајак чамаца. Са десет година први пут сам возио дајак и од тада не могу да замислим љето без њега. Нема бољег освјежења у овим врелим данима од уживања у пустоловинама на ријеци Врбас - прича тридесетосмогодишњи Замоло.

Побједа у недјељној трци била је рутина за овог Бањалучанина. Још једном је доказао да му нема достојног не само у изради већ и у брзини вожења чамца.

- Први пут сам учествовао у трци дајака 1996. године и побиједио. Манифестација "Љето на Врбасу" ми је ушла у крв, као и вожња дајака, тако да се сваки пут радујем овој смотри и наступу на њој. Драго ми је што је дајак све популарнији и што је постао заштитни знак љета и Врбаса. Једно вријеме је било слабо интересовање за вожњу ових чамаца и тек неколико нас је његовало традицију. Сада је било 19 такмичара само у категорији сениора и пресрећан сам што су и други, а посебно омладина, препознали значај дајака - рекао је Замоло.

Додао је да вожња ових пловила оснажује тијело и да ко се једном попне на дајак, заволи га заувијек.

- Дајак ми је најљепши вид релаксације. Чим почне љето, једва дочекам да ускочим у чамац. Трудим се да сваки дан барем пола сата проведем у вожњи, уколико то ниво ријеке дозвољава. У супротном, сматрам да ми је пропао дан - прича Замоло.

Иначе, он је и један од оснивача Дајак клуба Бањалука, који броји стотињак чланова, а активно се бави и рафтингом.

- Имамо све више заинтересованих, на шта сам поносан и апеловао бих на младе да се баве било којом врстом спорта. Уколико воле воду, слободно нека нам се прикључе и неће се покајати - казао је Замоло.

Нагласио је да је Бањалука јединствена по вожњи дајака на брзацима Врбаса и каже да је техника вожења много битнија од снаге.

- Нигдје више се не вози дајак чамац онако као код нас. Ми гурамо чамац узводно по брзој ријеци уз помоћ мотке, а за то је потребна и снага и вјештина. Ипак, техника је пресудна - рекао је Замоло и додао да ће, док год га снага буде служила, возити чамац и такмичити се на тркама.

Најбољи

У трци кајака у оквиру "Љета на Врбасу" тријумфовао је Леон Сеферовић из Бањалуке. Упоредо са овим тркама одржано је и финале турнира у одбојци на пијеску, у којем је бриљирала екипа Хисета. У надметању спортских риболоваца за дјечаке и дјевојчице најбољи су били домаћи такмичари Милан Грачанин и Милица Рокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана