За живот зарађују скупљањем PVC флаша

Данијела Стоканић
За живот зарађују скупљањем PVC флаша

Скупљање одбачених пластичних флаша, PVC и других врста отпада постао је за многе становнике Бањалуке основни извор прихода, а за појединце и додатна зарада.

Јер, кад откупљивачима пластике и секундарних сировина продају оно што нађу и сакупе по контејнерима и улицама, могу дневно да зараде неколико десетина марака. О еколошком аспекту овог посла не треба трошити ријечи јер чувају околину од тешко разградљивих материјала какав је пластика и "пет" амбалажа.

Они који имају искуства са овом врстом посла кажу да је то један од најједноставнијих начина да се дође до зараде, јер се пластичне флаше, папир и картон могу наћи на сваком кораку. Откупљивач "пет" амбалаже за килограм пластике и најлона плаћа од 0,20 до 0,40 КМ.

Пензионер Рајко Марић каже да заједно са унуком у посљедњих неколико година, како би попунио рупе у свом кућном буџету, свакодневно прикупља пластичне флаше и стари папир.

- Због врућина дневно се попије на хиљаде боца пива, сокова и минералне воде, а амбалажа се најчешће одбацује на мјестима гдје се и трошила. С обзиром на то да унук и ја имамо највише слободног времена, а најмање новца, пластичне боце прикупљамо током цијеле године. На крају, када их предамо откупљивачу, обојица солидно зарадимо. Отприлике за 37 килограма флаша добијемо и до 15 марака - рекао је Марић.

Студенткиња Економског факултета која није жељела да јој објавимо име каже да се већ уходала у овом послу.

- На почетку ми није било свеједно скупљати стари папир и флаше испред студентског дома, због станара из дома. Међутим, на ово ме натјерала потреба за новцем, јер су ми родитељи из другог града слали не баш велики џепарац - испричала је ова дјевојка.

Додала је да сада пола дома прикупља папир и пластичне флаше, а затим односи у откупну станицу.

Менаџер продаје у једној од фирми која се већ годинама бави откупом "пет" амбалаже и свих врста папира, Драган Вукчевић каже да је задовољан интересовањем грађана.

- Само у посљедњих пет година број грађана који доносе сав амбалажни отпад је скочио и за више од 40 одсто. Раније су се тим послом бавили искључиво Роми, али сада је дошло такво вријеме да многи грађани виде извор зараде у скупљању секундарних сировина, што је за сваку похвалу - истакао је Вукчевић.

Додао је да амбалажни отпад најчешће доносе пензионери и дјеца.

- Поред тога, са тржним центрима имамо потписане уговоре, гдје имамо постављене кошеве за одлагање амбалажног отпада. Међутим, често се дешава да неко покраде тај отпад - казао је Вукчевић.

Додао је да на мјесечном нивоу откупи 20 тона "пет" амбалаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана