Врућине распродале клима-уређаје

Данијела Стоканић
Врућине распродале клима-уређаје

Бањалука - Тропске врућине и температуре које су се у претходних неколико дана пењале и преко 40. подиока на Целзијусовој скали готово су утростручиле продају расхладних уређаја у граду.

Потврдили су ово продавци клима-уређаја, наглашавајући да, по реакцијама купаца, овај систем за расхлађивање више није луксуз него потреба. Истичу да муштерије чешће питају кад уређај најприје може бити постављен него колико кошта. Упркос великој потражњи за овим уређајима, продавнице имају довољно залиха и могу удовољити потребама грађана.

Руководилац једне од пословница за продају бијеле технике и расхладних уређаја у граду Саша Николић рекао је да "ноћ продаје климу, односно чим ноћи постану топле и немогуће за спавање, настаје помама за расхладним уређајима".

- Посљедњих дана продаја клима-уређаја је драстично скочила. Прошло је вријеме када су муштерије куповале најјефтинија расхладна тијела. Појединцима је важан дизајн, а сви остали траже уређај који ће им омогућити расхладне просторије на великим врућинама - казао је Николић.

У једном од предузећа која се баве продајом, уградњом и сервисирањем клима-уређаја истичу да дневно имају и више од 100 позива грађана за сервис, чишћење и монтажу клима-уређаја.

- Не можемо стићи да одговоримо на све позиве грађана кад су у питању климе, толико су тражене. Већина муштерија тек кад угрије сјети се да има климу коју треба припремити за сезону - рекао је власник овог предузећа Синиша Достанић.

Према ријечима многих продаваца, грађани најчешће купују клима-уређаје такозване "дванаестице", које су предвиђене за расхлађивање до 70 квадратних метара.

И док трговци задовољно трљају руке, многи грађани се нервирају јер им треба веза да би им расхладни уређај био брзо уграђен. На уградњу, како кажу, чекају и по неколико дана.

- Иако смо још прошлог љета одлучили да у току зиме купимо климу и да је на прољеће уградимо, од тога није било ништа. Купили смо је почетком јула, али су нам у продавници рекли да морамо да сачекамо десетак дана. Нашли смо везу! Мајстори су дошли послије неколико дана - рекла је Николија Петровић.

Међутим, порасла је и потражња за обичним вентилаторима. Само у сриједу, када је жива у термометру скочила и до 40 степени, продато их је и по неколико стотина.

- За куповину вентилатора најчешће се одлучују они са "плићим" џепом или они који немају претјерану потребу за уградњом клима-уређаја, рецимо на викендицама или неким другим објектима - рекао продавац Милош Перић и додао је да је најјефтинији вентилатор 20 марака.

Здравље

Нечисти клима-уређаји и велике температурне разлике могу да изазову озбиљне посљедице по здравље. Стручњаци савјетују да разлика између унутрашње и спољне температуре не смије бити већа од пет до седам степени. Тегобе које се јављају приликом удисања климатизованог ваздуха из запуштеног уређаја за расхлађивање су надраженост слузнице очију, носа и грла, осјећај сувоће грла, кашаљ, свраб, главобоља и замор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана