Више аутобуса на градским линијама

Данијела Стоканић
Више аутобуса на градским линијама

Бањалука - Нови "зимски" ред вожње у јавном градском и приградском саобраћају ступа на снагу од понедјељка, 17. августа, што значи да ће бити 15 одсто више полазака него што је то било претходних мјесеци.

Поред тога, градска инспекција ће због почетка школске године интензивније контролисати техничку исправност градских аутобуса, као и уговоре школа са појединим превозницима. Те активности биће спроведене до краја августа.

Како су објаснили у Одсјеку за саобраћај, зимски ред вожње подразумијева око 2.300 полазака у оба смјера радним даном, распоређених на 23 линије градског превоза и 34 линије приградског превоза.

- Зимски ред вожње доноси и један новитет у систему јавног превоза. Ријеч је о томе да ће путници моћи да користе апликацију "БЛ БУС" за мобилне телефоне и таблет уређаје. Апликација, која представља интелигентни и практични водич у јавном превозу, прошла је тестну фазу и њена промоција и пуштање у функцију планирани су крајем овог мјесеца - рекао је шеф Одсјека Славко Давидовић.

Подсјетио је да организација система јавног превоза путника на подручју града функционише са два режима одржавања реда вожње.

- То су зимски режим, који је на снази од краја августа до краја јуна, и љетни режим, који је прилагођен смањеним превозним потребама због љетњег школског распуста и годишњих одмора - додао је Давидовић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић истакао је да ће већину неправилности које инспектори утврде на возилима аутопревозници морати одмах да отклоне.

- У супротном, превозник возило неће моћи да врати у саобраћај. Биће контролисани сви аутобуси градског и приградског саобраћаја, а посебно они који имају уговорен превоз ђака - рекао је Сандић.

Додао је да ће ову контролу спровести у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Привредном комором.

- У посљедње вријеме нисмо имали притужби на рад градског превоза, а и оно што је било односило се на, између осталог, недостатак климе у аутобусима. Међутим, климатизација аутобуса јавног превоза није законска обавеза - рекао је Сандић.

Путници на појединим изузетно фреквентним линијама, као што су оне према Лаушу, Сарачици и Бистрици, одахнуће и ријешити се несношљивих гужви јер ће бити уведени додатни поласци.

Удружење

Предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза Драшко Талијан истиче да су аутобуси градског и приградског превоза у катастрофалном стању. 

- Неко озбиљно треба да се позабави питањем техничке исправности аутобуса градског и приградског саобраћаја. Најчешће мањкавости на аутобусима су кочнице, гуме, систем управљања... - рекао је Талијан и додао да су аутобуси који превозе ђаке и до 30 година стари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана