Веселин Маслеша у Португалији: Српско коло на обалама Атлантика

Јасмина Перишић
Веселин Маслеша у Португалији: Српско коло на обалама Атлантика

Бањалука . Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" заблистао је недавно пуним сјајем на 37. међународном фестивалу фолклора "Dandas do Mundo - World dances", који је одржан у предграђу португалског града Порта, Аргончиље.

На овој врхунској смотри на обалама Атлантика наступили су ансамбли из Аргентине, Кипра, Француске, Индије, Пољске, Србије и БиХ. Висок организациони и извођачки ниво потврђује чињеница да је фестивал члан Међународне асоцијације фолклорних фестивала (CIOFF), која дјелује под окриљем UNESCO-а.

Током десет фестивалских дана, од 16. до 26. јула, ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" представио се препознатљивим репертоаром игара из Републике Српске и Србије: саборским играма из старе Бањалуке, старобосанским колом из Гламоча, кореографијама "Шаљива игра из Прњаворске жупе", "Играј коло - игре и пјесме са Озрена и Требаве" те шопским играма.

- Заједно са осталим групама наступили смо десет пута. Наступе је испратило више од 7.000 гледалаца који су највеће овације дали "Шаљивој игри из Прњаворске жупе" и "Играј коло - игре и пјесме са Озрена и Требаве" - рекао је члан ансамбла Андреј Врховац.

Поред извођачких активности, током 12 дана боравка у Португалији Бањалучани су имали прилику да обиђу градове Порто, Брага и Лисабон и упознају историју и културу Португалије.

- Било је и много времена за опуштање на плажама Атлантика. Слободно вријеме највише смо проводили дружећи се са члановима АКУД-а "Шпанац" из Београда. Успостављена је одлична сарадња која ће се, сасвим сигурно, наставити у будућем периоду - истакао је члан ансамбла Немања Кнежевић.

Позитивни утисци домаћина и организатора фестивала потврђују висок извођачки ниво ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша", који је већ деценијама амбасадор културе и традиције Бањалуке, Републике Српске и БиХ.

Змијањски вез

Посебна пажња посвећена је промоцији змијањског веза - нематеријалне културне баштине Републике Српске и БиХ која се налази на репрезентативној листи свјетске нематеријалне баштине која се води код UNESCO-а и то на начин да је сваком наступу и званичном представљању ансамбла присуствовао и пар обучен у змијањску народну ношњу из фундуса "Маслеше", а сви поклони који се током фестивала додјељују организаторима и начелницима општина, као и осталим учесницима, су били са мотивима змијањског веза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана