Васкршње радости код Карађорђевића

Ј. Перишић, В. Поповић
Васкршње радости код Карађорђевића

Бањалука - Дио штићеника и Управе Дома за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” из Бањалуке присуствовао је васкршњем пријему који је уприличио престолонасљедник, принц Александар ИИ Карађорђевић и принцеза Катарина у својој резиденцији, Белом двору у Београду.

Малишани из Републике Српске имали су незаборавна три дана боравка у Београду. Нису крили одушевљење краљевском породицом и свим љепотама пријестонице Србије. За неке од њих била је ово прва посјета балканској метрополи.

Петнаестогодишњи штићеник Дома “Рада Врањешевић” В. П. изјавио је да је ипак највише био фасциниран Белим двором и пријемом који је одржан у уторак навече.

- Још нисам свјестан чињенице да сам присуствовао тако величанственом скупу какав је био васкршњи пријем и да сам неколико сати провео на Белом двору у друштву краљевске породице Карађорђевић. Стварно су нас лијепо угостили а добили смо и васкршње пакетиће. У Београду сам био први пут. Видио сам Калемнегдан, шетао Кнез Михаиловом улицом, посјетио стадионе Црвене звезде и Партизана… Такође ми је драго што сам остварио пријатељства са вршњацима из Дјечијег дома у Звечанској улици. Ово је за мене Васкрс који ћу памтити док сам жив - казао је овај штићеник.

Замјеник директора дјечијег Дома “Рада Врањешевић” Ненад Талић испричао је да је пријем који су им Карађорђевићи приредили у уторак био величанствен, те да му је нарочито драго што су дјеца видјела и уживала у Београду.

- Носимо фантастичне утиске са Белог двора, гдје смо  поред Карађорђевића били представљени и амбасадорима Кореје, Индије, Пакистана и Ирана. Принцеза је позвала бројне госте из разних Домова и Удружења у Србији. Како смо  једини гости из Републике Српске представила нас је и страним амбасадорима, који јој помажу у прикупљању средстава за њену хуманитарну организацију која носи назив “Фонд Њеног краљевског височанства принцеза Катарина” - рекао је Талић.

Он је додао да ће им у мају представници поменуте фондације узвратити посјету када ће им као васкршњи дар донирати ствари које су им најнеопходније.

- Одлучили смо да то буду велика машину за прање суђа, расхладна витрина, косилица као и трпезаријски столови и столице. Поред обећане донације дјеци су на пријему уручени и васкршњи пакетићи а највећи поклон им је судећи по изразима лица био обилазак Белог двора - казао је Талић.

Да се шири сарадња са пријатељима из главног града Србије, показали су и домаћини из Дома за незбринуту децу у Звечанској улици, који су нашој делегацији обезбиједили  смјештај али и пријатељско дружење.

- То је велики дом са 400 запослених који су нам преносили нека искуства, која планирамо усвојити - рекао је Талић.

Премијерка

Штићенике Дома “Рада Врањешевић” сутра ће посјетити и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Премијера ћемо са задовољством угостити. Планирано је да уручи пакетиће нашим штићеницима поводом Васкрса - рекао је Талић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана