“Ствараоци Српске”: На кућу Милановића вратити спомен-плочу Кољевићу

Срна
“Ствараоци Српске”: На кућу Милановића вратити спомен-плочу Кољевићу

БАЊАЛУКА- Асоцијација “Ствараоци Републике Српске” саопштила је да је са „невјерицом примила информацију да је са зида обновљене куће Милановића у Бањалуци уклоњена спомен-плоча првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу“ и затражила да се врати пређашње мјесто, а починиоци овог чина хитно пронађу.

Из Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” наводе да их је о томе, са нескривеним разочарењем, обавијестила породица покојног професора Кољевића.

У саопштењу из Асоцијације указује се да је уклањање спомен-плоче „непримјерен чин и вријеђа све оне који су стварали и одбранили Републику Српску, а породицу професора Кољевића посебно и која истиче да је садашња Градска управа Бањалуке изневјерила и друга обећања која им је јавно дала“.

Асоцијација захтијева да се питањем насилног уклањања спомен-плоче Кољевићу хитно позабаве надлежно тужилаштво и полиција Републике Српске, односно да се пронађу починиоци овог чина.

У кући Милановића је 1936. године рођен Никола Кољевић који је, као потпредсједник Републике Српске, дао непроцјењив допринос стварању и одбрани Републике Српске, подсјећа се у саопштењу.

Спомен-плоча је постављена на иницијативу и уз лични допринос чланова Асоцијације, а цијелу акцију су помогли тадашња управа града Бањалуке и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Спомен-плоча Кољевићу је откривена 25. јануара 2017. године поводом двије деценије од његовог упокојења.

У Бањалуци је 12. септембра отворена кућа Милановића, један од најстаријих објеката у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана