Стомачни вирус напунио амбуланте

Данијела Стоканић
Стомачни вирус напунио амбуланте

Бањалука - Повраћање, пролив, повишена тјелесна температура, главобоља болови у желуцу, исцрпљеност и осјећај слабости само су неки од симптома који указују на стомачни вирус због којег су многи становници Бањалуке посљедњих дана потражили помоћ љекара.

Како су објаснили у бањалучком Дому здравља, повећан је број пацијената са симптомима стомачног вируса.

- Ради се о цријевним вирозама које су карактеристичне за љетне мјесеце - рекла је начелник службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић.

Додала је да је код пробавних сметњи узрокованих љетним вирозама важно надокнадити изгубљену течност, да би била избјегнута дехидрација.

- Треба прилагодити исхрану, придржавати се дијете, мировати. Дијета се састоји од куване хране, као што су лагане супе, рижа, мрква, чајеви, двопек, добро опрано воће - истакла је Станетићева.

Она је подсјетила да је хигијена руку најбитнија код овог вируса јер су прљаве руке најчешћи узрочници болести.

Осим тога, стомачни вирус брзо се шири и веома је заразан за оне који контактирају са обољелима или бораве у истом простору.

Бањалучанку, која није жељела да јој објавимо име, јуче смо, заједно са седмогодишњим сином, затекли у једној од градских амбуланти породичне медицине. Она је рекла да су их ове тегобе обориле у кревет.

- Дјечак је цијели дан био исцрпљен и слаб, након чега су услиједили грчеви у стомаку и пролив. Нисмо се одмах јавили породичном љекару, јер смо мислили да ће проћи, међутим, више нисмо оклијевали када му је температура скочила на 38,6 степени - рекла је забринута мајка и додала да се ни она не осјећа најбоље.

Од љекара, како је казала, дјечак је добио лијекове против пролива и препоруку да једе дијеталну храну, док се мало не опорави.

Међутим, има и оних који, упркос овим тегобама, не желе да се јаве љекару, јер сматрају да је овај вирус безопасан и да ће проћи за неколико дана.

- За викенд, по повратку са мора, осјетила сам неку малаксалост. Није прошло много времена и почела сам да повраћам, а ни стомак ми није био баш у најбољем реду. То је трајало два дана. Једноставно, конзумирала сам чајеве и дијеталну храну, а избјегавала млијеко и млијечне производе и тегобе су нестале - рекла је суграђанка Сара Ивковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана