Школа у Драгочају вапи за санацијом

Јасмина Перишић
Школа у Драгочају вапи за санацијом

Бањалука - Основна школа "Десанка Максимовић" у Драгочају у нову школску годину ући ће са столаријом старом 46 година и дотрајалим и оронулим мокрим чворовима.

Школу која је изграђена одмах након земљотреса 1969. године нагризао је зуб времена, а руководство школе, као и родитељи 485 ученика сматрају да је крајње вријеме да неко обрати пажњу на потребе ђака.

- Столарија је у заиста очајном стању. Прозори се често при јачем вјетру сами отварају и могу некога озбиљно повриједити. Ученици се зими буквално смрзавају, а неки од тоалета су неупотребљиви - рекао је један од родитеља ученика ове школе који није желио да му име објавимо.

Директор ОШ "Десанка Максимовић" Станиславко Малинић каже да се прије двије године обраћао Министарству просвјете и културе Републике Српске с молбом да буде замијењена столарија и урађене санитарије у тоалетима, али да од тога ништа није било.

- Школа је стара, а столарија никада није мијењана. Да бисмо загријали зими учионице, трошимо веома много дрва и угља јер је столарија стара и дотрајала, а велики дио школе је у стаклу. Дјеца и наставници неријетко у јакнама сједе на настави. Тоалети су посебна прича. Због старих цијеви и одвода шири се несносан смрад. То осјете и родитељи који се жале и стрепе за здравље малишана - казао је Малинић.

Додао је да су у скорије вријеме санирали салу, замијенили намјештај и поставили асфалт испред школе. Међутим, садашња горућа питања никако да ријеше.

- У јуну нас је посјетио и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић као и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић. Указао сам им на наш проблем. Обећали су да ће нас имати у виду, али да тренутно нема средстава - казао је Малинић.

Из Министарства просвјете и културе РС су рекли да у скорије вријеме нису примили никакав захтјев од руководства ове школе.

- У јулу је Влада Републике Српске одобрила 380.000 КМ за санацију система гријања и санитарних чворова у школама. У највећем броју случајева захтјеви школа односе се управо на те ставке. Рјешавамо их искључиво према листи приоритета оних школа у којима је нормално одвијање наставног процеса најугроженије - казали су у ресорном министарству.

Позив

 

Родитељи ђака позвали су све надлежне институције и установе да се укључе како би помогли да ова школа буде што прије санирана.

- Позвали бисмо и представнике Српске православне цркве која је изграђена у непосредној близини да нам помогну, да би боравак наших ђака био пријатнији и да школске просторије добију ново рухо - рекао је један од родитеља који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана