Сачинити план реализације пројеката водоснабдијевања села

Агенције
Сачинити план реализације пројеката водоснабдијевања села

Бањалука - Скупштина града Бањалука прихватила је данас информацију о стању водоснабдијевања сеоског подручја и закључила да треба формирати стручни тим од представника града, "Водовода" и Центра за развој и унапређење села који ће до 31. октобра сачинити приједлог финансирања и динамике реализације пројеката "Гашића врело", "Бањица" и "Црно врело".

Према садашњим процјенама, да би пројекти изградње водовода "Гашића врело" и "Бањица" били завршени потребно је око милион и по КМ.

Радови на водоводном систему "Црно врело" заустављени су јер је Управа за индиректно опорезивање повукла дио средстава по основу ПДВ-а.

"По основу рјешења УИО морали смо да уплатимо три милиона КМ, које су биле намијењене за наставак изградње система жЦрног врелаж. Оспорили смо ту обавезу, јер нико осим Бањалуке не плаћа ПДВ за изградњу властитих водовода на сеоском подручју. Рјешење је поништено, а до доношења новог средства су задржана на рачуну Управе", појаснио је градоначелник Слободан Гаврановић.

Он је рекао да је уз та три милиона, која би требало да буду враћена граду за наставак радова на "Црном врелу", и Влада Републике Српске обећала два милиона КМ за подршку изградње водовода на сеоском подручју.

Мјештани села на Мањачи јуче су изразили протест јер већ пола мјесеца немају воде са изворишта "Бањица" и страхују да би стокла могла да угине због жеђи.

Мјештани траже завршетак водоводног пројекта како би 160 домаћинстава добило воду.

Одборници су на данашњој сједници прихватили информацију о легализацији бесправно изграђених грађевина на подручју града, те информације о стању спортских објеката и о организацији и стању у области спорта и физичке културе, као и извјештај о раду Одбора за жалбе запослених у Градској управи.

Прихваћене су информације о реализацији програма подстицаја за запошљавање у 2014. години, о стању у привреди и запошљавању и о безбједности саобраћаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана