Рекреативном стазом од Пријечана до Слатине

Данијела Стоканић
Рекреативном стазом од Пријечана до Слатине

Бањалука - Становници Пријечана и околних насеља у октобру ће добити прву излетничко-рекреативну стазу дугу седам километара. Љубитељи природе ће том трасом моћи проћи кроз шуму до чувене бање Слатине.

Ова идеја Горске службе спасавања наишла је, уз несебичну подршку Савјета мјесне заједнице Пријечани и Туристичке организације града, на позитиван одјек па ће бити спроведена у дјело. У реализацију ове идеје укључиће се и припадници Оружаних снага, а позив је упућен и грађанима.

Како је објаснио начелник градске Станице горске службе спасавања Мирослав Крњајић, за почетак је планирано да то буде пјешачка стаза лакшег карактера, како би је све локално становништво могло користити.

- За мање од мјесец кренућемо у акцију уређивања и чишћења простора у шуми, гдје је замишљена та стаза, те са постављањем планинарских ознака. Очекујемо да ће та прва фаза стазе бити завршена до првих јесењих дана и пуштена у функцију - рекао је Крњајић.

Додао је да неће стати на овоме те да ће кад год буду били у могућности дорађивати и употпуњавати садржаје ове стазе. Такође, ова стаза ће имати туристичког водича, кад су у питању организоване групе, као и чувара.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић истиче да ће ова излетничко-рекреативна стаза много значити, како становницима овог, тако и околних насеља.

- За реализацију ове идеје неће требати много новца, колико ће требати добре воље свих нас. Било би одлично када би се овим шумским путем увезали Пријечани и Слатина, што би и те како употпунило туристичку понуду ова два насеља и саме Бањалуке. Међутим, то је још неизвјесно - рекао је Тојагић.

Додао је да граду попут Бањалуке недостаје оваквих стаза те да ће на овај начин бити додатно промовисан слоган "град адреналина и дешавања".

Према његовим ријечима, поменути шумовити дио Пријечана био би поприлично запуштен.

- Ради се о крају који је био насељен до земљотреса, након чега се већина становника тих планинарско-брдских дијелова спустила према ријеци - објаснио је Тојагић.

Директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин похвалио је ову идеју Горске службе спасавања.

- У интересу нам је да обухватимо што већи простор града у туристичку понуду. Бањалука већ има неколико стаза овог карактера, али, исто тако, имамо њих још неколико у плану - казао је Барашин.

Додао је да, поред стазе у Пријечанима, у скорије вријеме имају у плану да уреде и ону према Шибовима.

Клупе

Као у пјесми из чувеног дјечијег филма "Влак у снијегу" - "Кад се мале руке сложе, све се може" показало је око 100 ентузијаста окупљених око Удружења "Рекреативна зона Бањалука". Они су великим трудом и залагањем на Бањ брду поставили 36 клупа, осликаних мотивима који асоцирају на њихове донаторе. Око споменика је постављено 17 клупа, док су остале распоређене дуж саобраћајнице која води ка Бањ брду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана