Раде Џајић свједок ослобођења Бањалуке: Слобода стигла у зору 22. априла

Сања Амиџић
Раде Џајић свједок ослобођења Бањалуке: Слобода стигла у зору 22. априла

Бањалука - Прође 70 година, а као да је било јуче! Цијелу ноћ са 21. на 22. април 1945. нападали смо на Бањалуку у жељи да је ослободимо, а непријатељске њемачке и усташке јединице смо у потпуности потиснули из града у саму зору!

Тако данас прича витална старина Раде Џајић (88), партизан који је са својом Првом бригадом Петог корпуса Народноослободилачке војске Југославије ослобађао Бањалуку од фашиста.

- Борбе су биле жестоке. И ми смо мудрим командовањем наших официра и партизанском вјештином ослобађали дио по дио града. Успјели смо да у потпуности разбијемо непријатеља, повежемо наше линије и послије четири године донесемо слободу Бањалуци. Та прољећна зора 22. априла је била лијепа, прелијепа и за цијели живот упамћена - казао је Џајић, који се од своје Бањалуке, коју је ослобађао, никад није раздвајао.

Каже да је у ослободилачком походу за Бањалуку живот дало 1.000 партизана.

- Страдало је и негдје око 1.500 цивила. Град је био уништен. Ничег није било, али је била слобода. Осјетивши олакшање омладина и војска одмах су дан након битке почели радну акцију чишћења града - казао је Џајић.

Прича да су партизани покушали да ослободе Бањалуку у више наврата, али је град било непријатељско утврђење и добро брањен.

- Прва акција била је 31. децембра 1943. година и тада су партизани заузели већину Бањалуке осим Кастела, гдје је било јако упориште Нијемаца и усташа. У тој борби учествовало је око 22.000 непријатељских војника, а нас партизана двоструко мање. Велики губици били су на обје стране, али смо, ипак, успјели да ослободимо 207 заробљеника из чувене Црне куће, која се налазила код данашњег ЦЈБ Бањалука. Сви су били осуђени на стријељање - казао је Џајић.

Према његовим ријечима, најјачи ударац непријатељу задат је од 18. до 27. септембра 1944. године када су партизани заробили велики број тенкова, топова, муниције и 34 авиона на аеродрому у Залужанима.

- Након ове акције партизанска војска значајно је узнапредовала и са 19.000 војника јединица је бројала 26.000 - казао је Џајић.

Каже да је 70 година брзо прошло те да се Бањалука много измијенила и узнапредовала.

- У том периоду, у односу на данас, у граду је било само неколико важних објеката као што је данашња зграда Банског двора, Градске управе и зграда предсједника Републике Српске. Путева и друге инфраструктуре није било, људи су живјели тешко, а данас је то све много другачије. За нас све слободољубиве људе 22. април је празник над празницима - казао је Џајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана