Први фестивал дјечијег фолклора у Дебељацима

Сања Амиџић
Први фестивал дјечијег фолклора у Дебељацима

Бањалука - Више од 600 дјеце из Републике Српске и региона игром и пјесмом представиће се 18. априла на првом фестивалу дјечијег фолклора у Дебељацима.

Организатор манифестације је Културно-умјетничко друштво "14. фебруар" из Дебељака, а почетак програма планиран је у 10 часова на дјечијем игралишту у овом насељу.

Предсједник КУД-а "14. фебруар" Драган Кавић рекао је да је припремљен богат културно-умјетнички програм гдје ће се дјеца из 21 културно-умјетничког друштва представити у више дисциплина.

- Манифестација ће почети едукативним радионицама гдје ће бити кувана традиционална домаћа јела, израђивани разни предмети од дрвета, те прерађивана вуна. Након радионица планиране су спортске активности: трчање, повлачење конопца, скакање у врећама, а у поподневним часовима наступи фолклорних група - објаснио је Кавић.

Он је додао да је циљ манифестације да се повежу дјеца из различитих крајева Републике Српске, али и региона како би једни другима пренијели обичаје, традицију и културу.

- Већина омладине данас не зна како су некада наше баке правиле јела, преле вуну и како су се људи дружили, тако да је ово прилика да дјеца упознају и виде старе обичаје - казао је Кавић.

Он је додао да је главни покровитељ овог фестивала град Бањалука уз подршку бројних привредника.

Према његовим ријечима, и поред тога што Културно-умјетничко друштво "14. фебруар" броји 100 чланова, омладина са тог подручја града данас није много заинтересована за бављење фолклором.

- Наше друштво једино је у овом, али и околним насељима. Када је основано 2008. године, било је много више чланова, али како године пролазе, чланства је све мање - рекао је Кавић. 

Додаје да друштво има три групе, одрасли, млађа категорија фолклораша и дјеца.

- Наше друштво учествовало је на бројним смотрама фолклора широм Републике Српске и Србије, али и у Бечу и Прагу. Прије двије године освојили смо прво мјесто на фестивалу фолклора у Мркоњић Граду - рекао је Кавић.

Друштвени дом

Просторије у којима је чланство Културно-умјетничког друштва "14. фебруар" тренутно смјештено нису баш условне.

- Проблем је што немамо свлачионицу па се дјеца пресвлаче на ходнику, сала је мала, а и тоалети су неусловни - казао је Кавић. Он је додао да у склопу Друштвеног дома постоји изграђена сала, али да још није пуштена у рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана