Прокишњава кров на сали у Пискавици

Весна Поповић
Прокишњава кров на сали у Пискавици

Бањалука - Прегледом школских објеката на подручју града здравствена инспекција је утврдила да је најтеже стање у Основној школи "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици, гдје је сала за физичко васпитање неупотребљива због прокишњавања.

Потврдио је то начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић и додао да су здравствени инспектори контролисали стање у 49 школских објеката на подручју града.

- Инспектори су се најчешће сусретали са недостатком планова за одржавање хигијене школских објеката, затим прокишњавањем објеката, неокреченим зидовима те недостатком средстава за одржавање личне хигијене у школским тоалетима - прецизирао је Сандић.

Додао је да су инспектори након утврђивања недостатака у школским објектима налагали њихово отклањање.

Директор ОШ "Свети Ћирило и Методије" Борка Граховац је објаснила да се већ трећу годину боре са овим проблемом.

- Прије двије године нам је чак била забрањена употреба овог дијела објекта. Покушали смо прошле године да кров санирамо лепенком и додатном изолацијом, али временом се вода накупила и поново је почело да прокишњава - објаснила је Граховчева.

Нагласила је да ће током распуста покушати да санирају дотрајали кров, да би тај простор могли користити ученици у наступајућој школској години.

- Од града смо добили око 11.000 КМ за санацију гријања, нисмо употријебили цијелу суму, остало је око 4.000 КМ које ћемо искористити да бар колико-толико санирамо тај равни кров - рекла је она.

Додала је да није смо кров дотрајао већ цијели објекат, у којем је потребно замијенити паркет и електроинсталације.

У Министарству просвјете и културе РС нису могли прецизно рећи да ли ће и када моћи обезбиједити новац за санацију сале за физичко васпитање у овој школи.

- Динамика даљих улагања у школске објекте, па тако и санацију фискултурне дворане у ОШ "Ћирило и Методије" Пискавица, зависиће искључиво од расположивих средстава. У складу са исказаним потребама школа и утврђеним приоритетима љетни распуст биће искоришћен за поправку система гријања и замјену котлова у школама у којима је то неопходно - рекли су у Министарству.

Додали су да је у санацију и изградњу основних школа из Развојног програма РС од 2010. до 2014. године уложено око 30 милиона марака. Од тога је за изградњу 12 нових фискултурних сала издвојено више од седам милиона марака, а за санацију више од пола милиона марака.

Контрола

Славиша Сандић је напоменуо да су поновни инспекцијски прегледи школских објеката планирани почетком сљедеће школске године.

- Тада ћемо утврдити санитарно-техничко и хигијенско стање у школским објектима - рекао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана