Постављају клупе са именима на Бањ брду

Јасмина Перишић
Постављају клупе са именима на Бањ брду

Бањалука - Група грађана "Рекреативна зона Бањалука" планира да на Бањ брду постави 20 клупа чију набавку ће финансирати Бањалучани који воле ову шетачку зону, а за узврат ће свака клупа носити име које асоцира на њеног донатора.

Да су грађани са одушевљењем прихватили ову идеју, говори чињеница да је група за врло кратко вријеме обезбиједила 14 клупа, које треба да буду постављене у августу заједно са још шест клупа чија је набавка у току.

Оснивач групе грађана "Рекреативна зона Бањалука" Горан Пивашевић каже да је на идеју дошао из љубави према Бањ брду, које му је омиљено мјесто већ 15 година.

- Пратио сам развој шетачке зоне. Осјетио сам потребу да урадим нешто како бих допринио још већој функционалности Бањ брда и његовим посјетиоцима - рекао је Пивашевић и додао да је покренуо "Фејсбук" страницу са именом групе која броји близу 6.000 чланова.

Како истиче, схватио је по бројним анкетама које је спровео да већина Бањалучана жели да Бањ брдо буде искључиво пјешачка зона.

- Зато су многи подржали акцију "Клупа". Око споменика и на пјешачкој стази недостаје клупа, а Градска управа је тек покренула јавну набавку за нове клупе, које неће бити постављене до јесени. Ми планирамо у августу, ако нам дозволи Туристичка организација града, да поставимо свих 20 клупа - казао је Пивашевић.

Додаје да је купљених 14 клупа већ добило имена, у сагласности са донаторима који углавном траже да се клупе поставе око споменика.

- Неке већ носе имена као што су "клупа фолклора", коју је донирао један наш суграђанин који се дуго бави фолклором, "клупа трчања" коју је донирала школа трчања "Клик", "кафанска клупа" коју је донирао власник кафића "Алибаба", клупа "Сопот", донација момака из истоимене групе и друге - рекао је Пивашевић.

Наглашава да је и 20 новинара скупило новац како би једна клупа носила назив "клупа новинара", а једна је резервисана и за бањалучког сликара Драгана Михића, такозвана "Драгина клупа атељеа у природи".

- Он често слика на Бањ брду и планирамо да скупимо новац за једну клупу која би била постављена у његову част. Наша акција је транспарентна и иде искључиво у корист природи и Бањ брду - казао је Пивашевић.

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је да није обавијештен о овој иницијативи.

- Није потребно да нама шаљу захтјев. Дозволу за постављање клупа треба да траже од Градске управе, ми не одлучујемо о томе - казао је Барашин.

Пјешачка зона

Горан Пивашевић изјавио је да од Градске управе није добио одговор да ли ће бити пуштен саобраћај ка споменику.

- Евентуално пуштање возила у пјешачку зону угрозиће безбједност пјешака. Има доста начина да се организују излети на Бањ брдо. Гарантујем да дневно до споменика прошета око 300 људи - казао је Пивашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана