Поправка јавног сата на Старчевици привукла пажњу грађана

Јасмина Перишић фото: В. Стојаковић
Поправка јавног сата на Старчевици привукла пажњу грађана

Бањалука - Осим што показују тачно вријеме и красе градске улице и установе, јавни сатови изазивају и велику пажњу грађана. Да Бањалучани примијете када неки од ових мјерача времена недостаје, најбоље показује примјер који се десио у насељу Старчевица.

Наиме, сат који се налазио на раскрсници улица Мајке Југовића и Десанке Максимовић, недалеко од бензинске пумпе "Еуро бенц", у поменутом насељу, однесен је на поправку. Његов нестанак са ове раскрснице није прошао непримијећено, па је неколицина мјештана Старчевице звала нашу редакцију да пита шта се десило са сатом, те да није можда украден.

Из Градске управе су рекли да је одржавање јавних сатова повјерено часовничарској радњи "Вранчић".

- Сат у насељу Старчевица је био у квару, због тога је привремено уклоњен. Када буде поправљен, вратићемо га на стару локацију. Апеловали бисмо на грађане да уколико примијете да је неки од јавних сатова неисправан, да то пријаве на бројеве телефона 244-590 или 244-593. За ове намјене у 2015. години биће издвојио 7.000 КМ - рекли су у Градској управи.

Мјештанин Старчевице Далибор Ждрња рекао је да је одмах примијетио да недостаје дио сата у свом насељу.

- Сваки дан пролазим поред тог сата и бацим поглед на вријеме. Данас сатова има на сваком ћошку, на рекламним дисплејима, телефонима, на руци… али када сам неко јутро видио да нема оног великог на улици, вјерујте да ми је било тешко. Навике су чудо! Једноставно ми недостаје! Без оних великих казаљки као да ми је вријеме стало! Драго ми је ако је само на ремонту и што ће бити враћен - рекао је мјештанин Старчевице Далибор Ждрња.

Тренутно у граду Бањалука има 10 јавних сатова, од којих су два постављена на Музеју савремене умјетности и Архиву Републике Српске.

- Остали сатови налазе се на раскрсницама улица Триве Амелице и Крајишких бригада, Гаврила Принципа и Милоша Обилића, Мајке Југовића и Десанке Максимовић, Бранка Поповића и Којића пут, Симе Матавуља и Драгомира Драге Малића, те улицама Булевар војводе Живојина Мишића, Драгише Васића и Цара Лазара - навели су Градској управи.

Криви сат

Иако му то није званично име, сат који се налази у центру града тако је прозван због свог искривљеног изгледа, који је попримио након земљотреса који је задесио Бањалуку 1969. године. "Криви сат" од тада стално показује 9.11 часова, вријеме кад се земљотрес десио. Подигнут је као спомен-обиљежје на овај немио догађај и главно је мјесто оријентације и састајања у граду. Готово да нема Бањалучанина који није бар једном рекао: "Чекам те код кривог сата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана