Покољ на Васкрс у Бијелом Потоку као вјечна опомена

Данијела Стоканић
Покољ на Васкрс у Бијелом Потоку као вјечна опомена

Бањалука - Парастосом и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју у Бијелом Потоку код Дебељака јуче је обиљежена 73. година од усташког масакра над Србима у том мјесту.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава “Бијели Поток” Бранко Милинковић рекао је да је покољ на Васкрс 1942. године злочин који ће се вјечно памтити, али и опомена да се више никад не понови.

- За 54 живота никад нико није одговарао иако се зна да су злочин починиле наше комшије из оближњег села Дебељаци. Дошли су дан прије Васкрса у Бијели Поток и рекли мјештанима да буду код кућа, да им се неће ништа десити. Међутим, сутрадан је наишла казнена експедиција која је убила све које је затекла - рекао је Милинковић.

Додао је да су чланове породице Вијасиновић и Богојевић побили маљем.

- Настрадали су и они на које су случајно наишли, а злочина су једино остала поштеђена дјеца која су чувала стоку далеко од села - казао је Милинковић и додао да се о овом злочину ћутало 60 година.

Захваљујући граду Бањалука и СУБНОР-у подигнут је споменик код којег се већ 14 година, другог дана Васкрса, служи помен.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленко Вучета поручио је да се овај злочин никад не смије заборавити.

- Навршава се и 73. годишњица тешког злочина, који је почињен у Бијелом Потоку. Страдале су 54 жртве само зато што су биле православци, Срби. Драго ми је што је парастосу присуствовало велики број младих, који ће имати сигурну будућност само ако знају ко су и одакле потичу - рекао је Вучета.

Мјештанин Бијелог Потока Душан Мијатовић каже да никад неће моћи заборавити Васкрс, 5. априла 1942. године, када је једва извукао живу главу.

- Било је страшно. Ни слутили нисмо да ће нас на тако велики дан напасти комшије - рекао је Мијатовић.

Парастосу су, осим потомака жртава, присуствовали представници Градске управе, Борачке организације општине Челинац, СУБНОР-а и Равногорског покрета...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана