Почиње трка за Џејмса Бонда

Приредила: Мирна Пијетловић
Почиње трка за Џејмса Бонда

Њујорк - Најпознатији тајни агент Џејмс Бонд враћа се на велико платно у новембру ове године у филму "Спектра" и уколико буде пратио шаблон "Казина Ројал", "Зрна утјехе" и "Скајфола" који су зарадили више од двије милијарде долара на благајнама, и овај, четврти Бонд са Данијелом Крејгом биће хит.

Оно шта ће услиједити послије премијере могло би да остави студио "Сони", који је дистрибутер претходна три филма, прилично "промућканим", пишу амерички медији.

"Спектра" је посљедњи филм у оквиру договора "Сонија", МГМ-а и продукције "Еон", компанија које контролишу права на франшизу. Трио је уживао у плодној сарадњи од поновног покретања франшизе 2006. када је Крејг изабран да игра Бонда.

Холивуд сада бруји о томе да су МГМ и "Еон" спремни да серијал понуде другом студију.

Предсједавајући "Сонија" Том Ротман је рекао да је ова компанија сјајно прошла са Бондом и да ће се, заједно са свима осталима, надметати за права. МГМ је одбио да коментарише ове извјештаје.

Евентуални крај уговора о дистрибуцији Бонда долази у тешком тренутку за "Сони". Студио се тек недавно опоравио од хакерских напада, а Ротман је наслиједио Ејми Паскал на челу филмске групације "Сонија".

Људи блиски компанији покушавају да умање финансијски значај губитка права на дистрибуцију Бонда. "Сони" је, према договору са МГМ-ом 2011, у "Казину Ројал" и "Зрну утјехе" имао удио од 50 одсто који је за "Скајфол" пао на 20 одсто плус хонорари за дистрибуцију.

- Иако је тај посао "сладак", финансијске посљедице нису толико значајне - рекла је особа блиска студију "Сони".

Па ипак, Бонд отвара могућности студију да додатно заради на другим франшизама, привлачењем талената и материјала.
"Сони" уз Бонда има "Спајдермена", серијал који по трећи пут покушавају да оживе, као и женску верзију "Истјеривача духова" који ће, ако добро прође на благајнама, сигурно подстакнути студио да сними наставак.

За сада остаје неизвјесно шта ће се даље дешавати са Бондовим серијалом. 
- То је једна од водећих франшиза. Не постоји студио на свијету који не би пристао на то да тај серијал узме за себе - каже аналитичар Пол Дергарабедијан.

Од свих студија, издвајају се два - "21ст Century Fox", који има дугу везу са МГМ-ом и "Ворнер", који је дистрибуисао више МГМ-ових филмова, укључујући "Хобита".

На личном плану МГМ и ВБ имају блиске везе - предсједавајући "Ворнера" Кевин Цуџихара је близак пријатељ предсједавајућег МГМ-а Герија Барбера.

Судбина сваког новог уговора о дистрибуцији на крају зависи од судбине МГМ-а који је банкротирао 2010. и успио да се опорави захваљујући инвестицијама како других студија, тако и различитих групација.

Занимљиво је и да МГМ посједује највећу филмску библиотеку у Холивуду. Међу 4.000 наслова су и "Кад јагањци утихну", "Добар, лош, зао", "12 гњевних људи", што је "Сони" искористио и на тржиште избацио блуреј формат који је потпуно истиснуо конкурентски, "Тошибин" ХД-ДВД. Приходи од библиотеке су се у посљедње вријеме увећали и МГМ сада од ње има годишњи приход од око 300 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана