Одзвонило старом и трулом дрвећу

Данијела Стоканић
Одзвонило старом и трулом дрвећу

Бањалука - Старо и труло дрвеће, као и суве гране, неће бити више опасност за пролазнике и становнике у три градска насеља, јер су јуче радници предузећа "Тамарис" уклонили три дотрајала стабла.

Како су објаснили у овом предузећу, јуче су сасјечена стара стабла брезе у улицама Книнска у непосредној близини парка "Петар Кочић", затим у Милоша Обилића у насељу Обилићево и Ранка Шипке у насељу Паприковац.

- Успут смо на околним здравим стаблима у улици Милоша Обилића уклањали и суве гране. У наредном периоду ћемо наставити сукцесивно уклањање сувих стабала и грана - рекли су у "Тамарису".

Додали су да стабла и гране у граду уклањају по налогу Градске управе.

- Наше екипе редовно обилазе стабла у граду и на основу тога предлажу комисији из Градске управе шта и гдје треба да се ради, а основу чега они доносе одлуку - нагласили су у "Тамарису".

Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину за одржавање зелених површина из буџета града предвиђено је 1,44 милиона марака, што је за око 160.000 КМ мање него лани.

Стручњаци кажу да је здравствено стање дрвореда у граду јако лоше, те да има много старог дрвећа. Мало је оних стабала која су, како кажу, још у добром стању.

Милован Сукур из насеља Обилићево сматра да се у одржавање дрвореда у граду јако мало улаже, због чега страхује да Бањалука не изгуби епитет града зеленила.

- Жалосно је што се саднице дрвећа неријетко налазе и на мети вандала и неспретних грађана који их ломе. Обијесна омладина није ни свјесна да тако уништава друштвена добра за која сви издвајамо новац - рекао је Сукур.

Да су дијелови градских дрвореда у веома лошем стању свједочи и чињеница да са јачим вјетровима пуцају гране и падају стабла и неријетко наносе штету на аутомобилима и другим добрима. У посљедњих неколико година због своје дотрајалости стабла су пала у улици Срђе Злопоглеђе у Обилићеву, затим у парку "Младен Стојановић", поред Музеја савремене умјетности РС, те у улици Милоша Обилића, Центру града и код Музичке школе "Владо Милошевић".

Саднице

У складу са еколошким акционим планом Градска управа ове године је планирала да у ужем градском језгру засади 150 нових садница четинарског дрвећа ради смањења аерозагађења и буке.

- Прољетос је засађено око 100 младих стабала у насељима Нова варош, Росуље... Преостале планирамо да засадимо на јесен - казали су у "Тамарису".

Програмом заједничке комуналне потрошње за ову сврху је предвиђено 10.000 КМ. Такође, зеленило је обновљено и прошле године у више улица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана