Одборници одбацили Јаблана и Рудоњу

Весна Поповић
Одборници одбацили Јаблана и Рудоњу

Бањалука - Скупштина града ни на јучерашњој сједници није усвојила нови грба града.

У трећем покушају да се изабере нови грб град позиција и опозиција били јединствени и одбацили приједлог на којем доминирају два бика са штитом - Јаблан и Рудоња, симболи Кочићеве приповијетке "Јаблан". Против овог приједлога био је све иједан  од 21 одборника колико их је у том тренутку било у сали.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић је рекла да јединствен став показује да је питање грба града изузетно значајан.   

- Исход гласања и све активности које су претходиле овом изјашњавању одборника су то и потврдиле - навела је Бркићева.

Додала је да је било више приједлога одборника како би се тај  проблем убудуће могао ријешити.

- Грб града треба да буде нешто у чему ће се сви грађани препознати - навела је Бркићева.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Душко Рачић  сматра да у идућем покушају за избор грба треба да буду укључени и представници одборничких клубова.

- Исто тако требало би дефинисати шта сматрамо да су  симболи Бањалуке - прецизирао је Рачић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић је рекао да се нови избор грба треба другачије организовати.

- Потребно је изабрати нову комисију јер претходна три пута иста комисија није дала резултате - рекао је Талић.

Јучерашњу сједницу обиљежиле су и несугласице у вези са приједлогом одлуке о кабловској канализацији за комуникацијске каблове. Наиме, клуб одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) предао је амандмане који су одбијени а након скоро двочасовних консултација ова тачка скинута је са дневног реда. 

Начелник Одјељења за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић, иначе кадар СНСД-а,  рекао је да се ово одјељење које је припремило Приједлог одлуке није сложило са промјенама које предвиђају ови амандмани.

- Амандманима је тражено су да се измијени начин избора извођача радова, да то не буде путем лицитације.  То се коси са Законом о комуналној дјелатности - навео је Новаковић.

Објаснио је да се други амандман односио на почетне цијене закупнине за постављење каблова.

- Тражено је да она износи једну марку за све зоне. Одјељење је предложило различите цијене за укупно шест зона. За прву зону почетна цијена износила би 3,5 КМ а у другим зонама би тај  износ био смањен тако да се нисмо сложили - рекао је Новаковић.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић је кратко рекла да није било несугласица те да је та  тачка повучена са дневног реда у договору са градоначелником Слободаном Гаврановићем који није присуствовао јучерашњој сједници. Шеф клуба одборника СНСД-а Душко Рачић није желио да коментарише ово питање.

Одлуке

Скупштина града усвојила је већи број регулационих планова те допуну одлуке о безбједности саобраћаја на градским улицама.  Одборници су јуче расправљали и о информацијама о стању привреде и запошљавања у граду, о организацији спорта и физичке културе, те о стању спортских објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана