Од штетних гасова правиће струју

Сања Амиџић
Од штетних гасова правиће струју

Бањалука - Изградња нове санитарне касете за одлагање смећа на регионалној депонији у Рамићима је завршена, док су радови на систему за штетне гасова у пуном јеку.

Рекао је ово “Гласу Српске” директор предузећа “Деп-от” Ново Грујић и додао да ће се у наредном периоду радити на монтирању инсталација, довођењу гаса до бакље те прекривање старог дијела депоније.

- Предвиђени рок за завршетак радова био је 31. маја, међутим због лоших временских услова радници нису могли радити због чега тражимо пролонгирање рока до 30. новембра. Циљ нам је да се систем што квалитетније одради - казао је Грујић.

Он је додао да ће након изградње овог система сви штетни гасови бити спаљивани и претварани у гас што ће знатно допринијети бољем квалитету ваздуха и еколошкој заштити града.

- Уколико буде задовољавајући проток гаса он ће се искористити за производњу струје која ће у почетку бити утрошена за загријавање просторија предузећа “Деп-от” а касније и формирање посебне електромреже - казао је Грујић.

За изградњу система за дегасификацију и нове санитарне касете у Рамићима предвиђено је 4,1 милион марака а средства за овај пројекат издвојена су из IPA фонда.

- У изградњу нових система на депонији, као што је санитарна касета, постављање синтетичких материјала и други попратни радови до сада је уложено око 450.000 марака. Радове изводи конзорцијум “ГТ-Траде” из Сплита и “Бук” из Бијељине - казао је Грујић.

Он је додао да је на регионалној депонији у Рамићима планирана и изградња рециклажног центра.

- Недавно је у Фонду за заштиту животне средине завршен конкурс на који смо се пријавили за добијање линије за рециклажу пластичне амбалаже и папира тако да ускоро очекујемо позитиван одговор - рекао је Грујић.

Пречишћивач

У оквиру пројекта управљања чврстим отпадом на депонији Рамићи лани је изграђено постројење за пречишћавање отпадних вода, хидрантска мрежа, бустер пумпа, трафо-станица те канал за прикупљање оборинских вода.

- У поменуте радове уложено је око 1,1 милиона марака - казао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана