Од старог текстила праве паре за хљеб

Весна Поповић
Од старог текстила праве паре за хљеб

Бањалука - Рециклажом старе гардеробе, која најчешће заврши на смећу, може се остварити приход за набавку и припремање хране за социјално угрожено становништво.

Најбољи примјер за то је Хуманитарно удружење "Мозаик пријатељства", које спроводи акцију "Хљеб од текстила".

Према ријечима предсједника овог удружења Мирослава Субашића, први шлепери су јуче преузели 6,7 тона дониране гардеробе за рециклажу, за коју је ово удружење добило око 3.000 КМ.

- У току акције смо сакупили 8,5 тона гардеробе. Дио оне која је употребљива и боље очувана смо подијелили онима којима је то потребно. Процијенили смо да је око шест тона за рециклажу. Новац ћемо искористити за рад јавне кухиње, куповину прехрамбених пакета социјално угроженим породицама и набавку лијекове за оне којима су потребни, а немају пара да их купе - навео је Субашић.

Акција је покренута почетком јуна, а на својим плећима носи је седам људи. Субашић је рекао да су становници одушевљени што не морају бацати гардеробу.

- Још упознајемо грађане са овом акцијом и одлучили смо да обиђемо сва насеља појединачно. Лијепимо плакате, пишемо обавјештења… - рекао је Субашић.

Тренутно обилазе насеље Борик и ужи центар града.

- Проблем нам је био да пронађемо фирму која ће преузети текстилну робу предвиђену за рециклажу. У Републици Српској, БиХ, али и региону не постоји фабрика за рециклажу већ смо је пронашли у Европи. Нисмо у могућности да сами припремамо гардеробу за рециклажу, јер је за то потребно отворити фирму и набавити машине. Ипак дугорочни циљ овог пројекта је да кроз донације или путем неког пројекта обезбиједимо новац за отварање прве фирме за рециклажу гардеробе на овим просторима - казао је Субашић.

Истакао је да би улога оваквог предузећа била вишеструка.

- У првом плану је социјална, јер бисмо кроз остварени профит помагали социјално угроженом становништву, створили бисмо нова радна мјеста, а исто тако бисмо радили и на заштити наше околине, јер оно што иначе заврши на депонији, ми бисмо продали - навео је Субашић.

Мјештанка Лазарева Босиљка Новаковић је рекла да није чекала да јој људи из овог удружења закуцају на врата, већ је своју донацију директно однијела на адресу овог удружења.

- Надам се да ће успјети у својој намјери и да ће овај пројекат заживјети, јер ће тиме помоћи бројним породицама - рекла је Новаковићева.

Хуманитарни број

"Мозаик пријатељства" у јавној кухињи "Оброк љубави" једном седмично припреми око 460 оброка. За помоћ у раду ове кухиње покренут је и хуманитарни број 1432, путем којег грађани могу донирати једну марку до краја јула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана