Нови грб Бањалуке прошао прво решето

Весна Поповић
Нови грб Бањалуке прошао прво решето

Бањалука - Приједлог новог грба града Бањалуке прошао је у петак на сједници прво решето одборника градског парламента. Ипак није одмах и усвојен, већ је упућен грађанима на тридесетодневну јавну расправу, а од њиховог става зависиће и коначан став Скупштине града.

- Поштоваћемо вољу грађана Бањалуке. Нећу предложити ниједно рјешење Скупштини града ако се народ с њим не слаже. Какав ће бити изглед грба града одлучиће Скупштина града, а на основу резултата јавне расправе - рекао је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Објаснио је да у случају да грађани и одборници имају негативно мишљење о предложеном грбу града, биће покренута нова процедуру за проналажење другог рјешења.

- Ако покренемо нову процедуру, сагледаћемо какав приступ треба да одаберемо - навео је Гаврановић. 

Казао је да су одборници прихватили и сет одлука о грађењу и уређењу грађевинског земљишта, по којем би град требало да буде подијељен у шест зона.

- Смањујемо удар на инвеститоре у одређеним зонама јер се  предвиђају много нижи трошкови грађења. Додатно стимулишемо изградњу производних капацитета попустом од 20 одсто за грађевинске дозволе - рекао је Гаврановић.

Додао је да је са дневног реда повучена одлука којом је град требало да без накнаде преда земљиште касарне у Залужанима Министарству унутрашњих послова РС. 

- Желимо да утврдимо које земљиште је њима потребно и да остало оставимо у функцији града. На основу тога ћемо конципирати нови приједлог одлуке - објаснио је Гаврановић.

Иако је приједлог изгледа новог грба града упућен на јавну расправу, предложеним рјешењем нису били задовољни ни одборници позиције ни опозиције.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Душко Рачић рекао је да је овај клуб само гласао за упућивање овог приједлога на јавну расправу.

- Став клуба је да је овај приједлог можда хералдички исправан, али има једну велику ману. Ни на који начин не асоцира на Бањалуку - додао је Рачић.

Сматра да је јавна расправа потребна како бисмо на регуларан начин добили мишљење јавности о овој теми.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац казала је да су одборници ове странке гласали против предложеног изгледа грба.

- Губљење је времена слање приједлога на јавну расправу, а очигледно је да ни позиција није задовољна предложеним рјешењем. Нико ко га погледа не може да се идентификује са градом - истакла је Савић-Бањац.

Ђоковић, Гаврановић и Радишић

За овогодишњег добитника највишег градског признања које се додјељује поводом Дана града - 22. априла, Кључ града, предложена су три кандидата: Новак Ђоковић, Миле Радишић и Слободан Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана