Нова зграда у Ади усељива на јесен

Весна Поповић
Нова зграда у Ади усељива на јесен

Бањалука - Изградња двије зграде са 142 стана у насељу Ада за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида (РВИ) неће бити завршена у мају, како је раније планирано већ у августу. Тако да се прва усељења очекују на јесен!

Потврдили су то у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и додали да је првобитни рок за изградњу био осам мјесеци од почетка радова, односно 15. мај.

- Због лоших временских услова за изградњу прошле године, рок ће бити продужен, а завршетак радова се очекује у августу - рекли су у овом министарству.

Подсјетили су да изградњу овог стамбеног објекта у насељу Ада са 4,4 милиона КМ финансира Влада РС док је град Бањалука обезбиједио локацију, техничку документацију и прикључке на инфраструктурну мрежу.

- Изградњом овог објекта треба збринути све породице погинулих бораца и РВИ са коначне ранг-листе града Бањалука, по посебном програму стамбеног збрињавања Владе РС -  нагласили су у овом министарству.

Додали су да је путем овог програма од 2008. до 2015. године у Ади уложено осам милиона марака за изградњу 194 стана.

Град је за изградњу ових зграда издвојио око 24.000 метара квадратних земљишта.

Према информацијама Одјељења за борачко-инвалидску заштиту град има листу за стамбено збрињавање породица из ових категорија која је одвојена од листе Владе РС, а на којој се налази 120 породица.

- Ове породице се не налазе на листи Владе РС за рјешавање стамбеног питања и град нема могућности да их збрине - објаснили су у Одјељењу.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић је рекао да је важно да се изградња заврши до краја грађевинске сезоне, да би се породице могле уселити у нове домове на јесен, а најкасније до почетка зиме.

- У претходне двије године озбиљније се приступило рјешавању стамбеног збрињавања борачких категорија када је у питању Влада РС. Са новим становима у Ади већи дио породица са подручја града Бањалука ријешиће своје стамбено питање - рекао је Рогић.

Сматра да је потребно објавити нови конкурс за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије.

- Тек тада ћемо моћи установити колико породица из ових категорија има потребу за рјешавањем стамбеног питања. Сигуран сам да се већи број није пријавио на ранији јавни позив Владе РС - навео је Рогић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана