Највеће змијањско коло поклон граду

Данијела Стоканић
Највеће змијањско коло поклон граду

Бањалука - Љубитељи фолклора у Бањалуци имаће прилику да у сриједу 22. априла уживају у највећем змијањском колу са више од 100 извођача, у сплету народних игра и пјесма из свих дијелова бивше Југославије. Традиционални генерацијски концерт биће поклон Фолклорног ансамбла Централног културно-умјетничког друштва младих “Веселин Маслеша”, Бањалуци за 22. април и за 70. година од ослобођења у Другом свјетском рату.

Рекао је ово умјетнички руководилац ЦКУДМ “Веселин Маслеша” Горан Пупац најавивши музичку посластицу, која ће бити одржана у Спортској дворани “Борик” са почетком у 20 часова.

- На концерт под називом “змијањски вез кроз генерације” учествоваће више од 300 чланова овог друштва. Само у највећем колу до сада учествоваће више од 100 извођача обучених највећим дијелом у оригиналне и дијелимочно у реконструисане змијањске народне ношње из фундуса “Маслеше”. Позивамо све љубитеље фолклора да дођу и  уживају у играма и добрим нотама - нагласио је Пупац.

Додао је да ће поред змијањског кола бити приказано и 12 кореографија у извођењу свих ансамбала овог друштва, а неће изостати ни ревија најљепших оригиналних народних ношњи змијањског краја из фундуса друштва. 

- Овогодишњи концерт је посвећен змијањском везу, првом културном добру нашег народа које је у новембру прошле године уврштено у Репрезентативну листу свјетске нематеријалне баштине коју води UNESCO. Једном ријечју, раме уз раме са највреднијим културним вриједностима свијета - рекао је Пупац.

Секретар друштва Лука Медар рекао је да је ЦКУДМ “Веселин Маслеша” власник убједљиво највећег фундуса народних ношњи у БиХ, један је од разлога због чега се нашао на листи UNESCO-а.

- Ријеч је о  фундусу који чини нешто више од 1.000 комплета народне ношње са простора цијеле бивше Југославије, од чега је више од 70 одсто оригинал из бакиних шкриња - рекао је Медар.

Додао је да ЦКУДМ “Веселин Маслеша” најбројније друштво по чланству, од шест узрасних група.

- Генерацијски концерт одржавамо сваке године у прољеће, а посљедњих година изводимо га у склопу програма Дана града Бањалука, 22. априла. Међутим, тада уједно прослављамо и дан нашег друштва, јер је Маслеша, чије име носимо, рођен у прољеће, када је и основан ансамбл - истакао је Медар.

Историја

ЦКУДМ “Веселин Маслеша”  основала је Омладинска организација Бањалуке, као добровољно удружење грађана. Циљ друштва је увијек био и остао да кроз организован рад његује, чува од заборава и презентује аутентичне облике традиционалне народне културе и умјетности. Током постојања, секције, групе и ансамбли овог Друштва су имали око 6.000 наступа и концерата у земљи и иностранству.

О ансамблу

> Основан у прољеће 1948. године

> Најбројније фолклорно друштво

> Носилац бројних признања и награда

> Посједује 1.000 комплета народне ношње

> Уврштен у Репрезентативну листу UNESCO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана