Најезда оса и стршљенова у Бањалуци

Nezavisne.com
Најезда оса и стршљенова у Бањалуци

Бањалука - Бројни грађани посљедњих мјесец дана жале се на најезду оса и стршљенова, како у градским, тако и у приградским насељима. Наиме, појачана појава ових опаких инсеката изазива страх и панику код људи, поготово оних који су склони алергијским реакцијама.

"Имам велики страх, јер ми је живот већ био у опасности од уједа стршљена прије неколико година. Примијетила сам да их ове године има више него иначе. Таман се ријешим једног, појави се други, чак сам направила и мамац, али на њега се највише сакупљају пчеле, осе и муве", говори Гога Р., која је недавно звала екипу "Еко-бела" јер није знала како да се одбрани од великог броја стршљенова у близини викеднице у Слатини.

Она није једина која је затражила њихову помоћ. Из предузећа "Еко-бел" говоре да поступају по приоритету, нарочито када је ријеч о породицама с малом дјецом или трудницама.

"Посљедњих мјесец и по дана биљежимо повећан број захтјев грађана за заштиту од оса и стршљенова. Већина њих се жали на појаву гнијезда на стамбеним или помоћним објектима. Приградска подручја предњаче, али имали смо захтјеве и заједница етажних власника, који су примијетили појаву гнијезда", потврдила је Јелена Анђић, представник предузећа "Еко-бел".

Временски услови и високе температуре погодоју појави ових инсеката, као и актуелна сезона зрења воћа, које их привлачи.

"Сваке године у ово вријеме се суочавамо с појавом стршљенова, поготово уколико је сушна година, мада ово није ништа алармантно у односу на претходне године", говори Милутин Краљ, предсједник Пчеларске задруге "Матица", који додаје да ови инсекти на високом тепературама често улазе у домове, иако се најчешће завлаче на таване и испод ролетни.

Из Службе хитне медицинске помоћи кажу да је у протеклом периоду евидентан пораст броја пацијента који долазе због убода разних инсеката.

"Дневно нам се због убода ових инсеката у просјеку јави седам пацијената", казала је др Нада Бањац, начелница Службе.

Третман при убоду

У случају убода, из Дома здравља апелују на грађане да не дирају болно мјесто, већ да га расхладе водом или ледом, потом сљуште жаоку тупим дијелом ножа, али је не извлаче, јер се тада лучи додатни отров, ацетилхолин. Затим, мјесто убода опрати водом и сапуном, те пити хладну воду, млијеко или сисати коцкице леда, све до прве здравствене установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана