На продају 19 парцела Пословне зоне Рамићи

Весна Поповић
На продају 19 парцела Пословне зоне Рамићи

Бањалука - Град нуди инвеститорима на продају 19 парцела новоформиране Пословне зоне Рамићи и већ сутра ту могу да граде производне погоне.

 

Ово је одлучено јуче у наставку 30. засједања Скупштине града, јер у петак због обимног дневног реда сједница није завршена. Одборници су прихватили одлуку да 24 хектара Технолошког бизнис парка у Рамићима буду трансформисана у Пословну зону Рамићи.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да је овом одлуком редефинисан пројекат у смислу динамике и структуре пословних садржаја на том простору.

- Планом парцелације формирано је 20 парцела, од којих је 19 одмах на продају. Град ће задржати једну на којој ће бити објекат са заједничким садржајима, односно управна зграда са банкарским, шпедитерским и другим услугама за инвеститоре - додао је Гаврановић.

Подсјетио је да су у ранијем периоду одредили цијену земљишта у овој зони која износи око 25 КМ по метру квадратном.

- Сматрамо да је она превисока. Исто тако, Влади РС и Народној скупштини РС је упућена иницијатива за промјену Закона о стварним правима. Ова промјена би локалним заједницама дозволила да инвеститорима омогуће да добију објекте непосредном погодбом, а не лицитацијама и знатно испод тржишне цијене - рекао је Гаврановић.

Објаснио је да ће Пословном зоном управљати Одсјек за локални економски развој.

- Све активности ће бити под директном контролом кабинета градоначелника, тако да ће сви инвеститори моћи да се обрате на једну адресу - навео је Гаврановић.

Према његовим ријечима, у реконструкцију Пословне зоне биће уложено 1,8 милиона КМ кредитних средстава која су раније била намијењена за развој Технолошког бизнис парка.

- За даље активности новац ће се обезбјеђивати из буџета града - додао је Гаврановић.

Одборници су усвојили и информацију о раду парка у 2014. години.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Драшко Илић је рекао да је потенцијалним инвеститорима потребно понудити погодности за улагање у привреду.

- Град није ништа изгубио куповином простора бившег предузећа “Унис” прво за потребе Технолошког бизнис парка, а који је сада преименован у Пословну зону. Уколико пожелимо да продамо тај локалитет, сигурно бисмо могли добити око 30 милиона КМ - рекао је Илић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић је рекао да је град потрошио седам година и велику суму новца на развој бизнис парка, а пројекат је на крају пропао.

- У студији економске оправданости Пословне зоне нигдје није наведено колико тачно новца ће требати за њен развој и да ли ће град то моћи обезбиједити из буџета или кроз кредите - навео је Талић.

Извјештаји

На јучерашњој сједници усвојени су и извјештаји о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину те о стању у вези са рјешавањем управних предмета и актима пословања. Одборници су највише примједби имали на рад Одјељења за просторно уређење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана