Mjеснe заједницe у идућу годину са истим проблемима

Весна Поповић
Mjеснe заједницe у идућу годину са истим проблемима

Бањалука - Листа приоритета за рјешавање у мјесним заједницама и наредне године остаће иста као и у овој, а мјештане ће углавном мучити лоша инфраструктура, односно потреба за бољим путевима, канализацијом и водоводном мрежом.

Потврдили су то представници савјета МЗ. Истичу да је прошло седам мјесеци у 2015. години, а да је врло мало тога урађено по листи приоритета коју су управо представници и становници свих МЗ послали Градској управи.

Предсједник Савјета МЗ Бронзани Мајдан Мирко Поповић  рекао је да се листа приоритета која је у припреми неће пуно разликовати у односу на оно што су тражили за ову годину. 

- Није пуно урађено на отклањању проблема у нашој МЗ, али трудићемо се да се концентришемо на два важна питања. Приоритети су снабдијевање водом и запошљавање - нагласио је Поповић.

Према његовим ријечима, Савјет МЗ стоји на становишту да би требало ревитализовати бивши погон фабрике обуће "Босна" који се налази у Бронзаном Мајдану.

- Истина, он је приватизован, али би друштвена заједница могла да откупи и поново покрене производњу, односно обезбиједи нова радна мјеста - рекао је Поповић.

Сличног мишљења је и предсједник Савјета МЗ Дракулић Илија Ђукић.

- Ништа није урађено у овој години на подрују Дракулића. Чак ни асфалт није поправљен, иако је пун ударних рупа.  Остају исти приоритети из ове године, који се, нажалост, врте већ неколико година. Желимо боље услове за живот - нагласио је Ђукић.

Додао је да је потребно изградити канализацију у улици Голуба Бабића. 

- Саобраћајницу у овој улици је потребно проширити, као и у  Ловћенској и улици Млађе Ћусића - навео је Ђукић.

Осим овог проблема, Ђукић је истакао да се у улици Млађе Ћусића налази клизиште које још није санирано.

- Речено нам је да је урађена пројектна документација за санацију овог клизишта, али нико нам није могао рећи када ће сами радови почети - додао је Ђукић.

Предсједник Савјета МЗ Љубачево Раденко Вујасин рекао је да ни ове године није направљен помак у рјешавању њиховог дугогодишњег проблема, снабдијевања водом.

- Због тога што није завршен водовод "Гашића врело", седам села има проблема са водоснабдијевањем. Путеви нису поправљени, а иако се већ годинама обећава, није урађена реконструкција Друштвеног дома у нашој МЗ - рекао је Вујасин.

Због тешке економске ситуације Градска управа већ годинама смањује улагања у мјесне заједнице. Ове године је за изградњу нове и одржавање постојеће инфраструктуре планирано 20,7 милиона КМ, лани је потрошено 22,7 милиона КМ, 2013. године 23 милиона, а 2012. године 37,8 милиона КМ.

Корисници

Одјељење за финансије почело је припреме за израду буџета за идућу годину. Упутили су свим буџетским корисницима града упутство на основу којег треба да сачине буџетске захтјеве за сљедећу годину. Те захтјеве треба да доставе овом одјељењу најкасније до 15. септембра.

 

Ребаланс буџета

Новац за нову инфраструктуру смањен са 4,2 милиона КМ на 3,9 милиона

Изградња водовода смањена са милион на 950.000 КМ

Нове саобраћајнице и мостови са милион на 700.000 КМ

Реконструкција јавне расвјете са 50.000 на 40.000 КМ

Одржавање асфалтних саобраћајница мање за 220.00 КМ и сада износи 1,07 милиона КМ

За локалне путеве мање 50.000 КМ и сада износи 700.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана