Мјењачнице на аутобуској станици ни за лијека

Јасмина Перишић
Мјењачнице на аутобуској станици ни за лијека

Бањалука - Страни туристи или путници из земаља бивше Југославије који аутобусом или возом дођу у највећи град Српске, уколико немају припремљених конвертибилних марака, западају у невољу, јер ни на аутобуској ни на жељезничкој станици не постоји мјењачница новца.

Ступањем на тло града Бањалуке практично не могу обавити ни телефонски позив а камоли стићи на одредиште.

Таксисти и возачи градских аутобуса кажу да се ови путници на све начине довијају да дођу до центра града како би размијенили новац.

Возач аутобуса који саобраћа на линији од аутобуске станице до центра, уз молбу да му име не објављујемо, прича да му љети на десетине путника покуша платити карту у страним валутама.

- Непријатна ситуација буде када у аутобус уђе путник са динарима, кунама или еврима које по закону не смијем да  примим. Не могу га истјерати јер видим да жели да плати карту, али нема гдје да замијени новац. Возим их без карте па се молим да не наиђе контрола, јер је једино рјешење да ја платим карту за њих - прича овај возач аутобуса.

И таксисти истичу да често возе стране држављане са станице у центар гдје их чекају у близини мјењачнице док не размијене новац како би им платили вожњу.

- Путници најчешће имају евре, али дешавало ми се да ме замоле да их одвезем до мјењачнице јер имају неку другу страну валуту. Најчешће су то путници из Хрватске, Србије, Чешке али их има са свих континената  - прича овај таксиста који је желио да остане анониман и додаје да се ови путници не могу начудити како нема мјењачнице у близини аутобуске станице.

Предсједник скупштине акционара "Необас" која управља Аутобуском станицом, Дејан Мијић, каже да нико није заинтересован за отварање мјењачнице на аутобуској станици.

- Тренутно преговарамо са "Новом банком" за постављање банкомата, а понудили смо и шалтер за постављање мјењачнице, свакоме ко буде заинтересован. Ми то не можемо радити али можемо издати простор за те намјене - рекао је Мијић.

И из управе "Жељезница Републике Српске" кажу да нису имали захтјева за отварање мјењачнице на жељезничкој станици у Бањалуци.

- Отварање мјењачница на жељезничким станицама у Републици Српској није у надлежности нити спада у опис дјелатности којима се ми бавимо - казали су у "Жељезницама  Републике Српске"

Банкомат

Дејан Мијић рекао је да је претходних мјесеци на Аутобуској станици постојао банкомат који је недавно уклоњен.

- Банкомат је уклоњен јер није било довољно промета. Напоменуо бих да ми не размјењујемо новац али примамо све валуте приликом куповине карата - казао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана