Мање амброзије, мање алергије

Јасмина Перишић
Мање амброзије, мање алергије

Бањалука - Акција уклањања алергеног корова амброзије са јавних површина званично је почела јуче, а први откоси направљени су у присуству представника Градске управе у насељима Старчевица и Обилићево.

Радници предузећа "Тамарис" уклањали су амброзију у улицама Симе Миљуша и Франца Шуберта, а наставиће и на Бањалучком пољу, у улици Врбаски пут, те насељима Ада, Врбања, Лауш, Петрићевац, Побрђе...

Будући да сјеме амброзије, које изазива алергије код 10 одсто становништва, почиње да клија у прољеће, прво кошење треба обавити прије цвјетања. Стога Градска управа сваке године налаже уклањање амброзије средином јула, а потом још два пута, да биљка не би успјела да процвјета. Уклањање ће трајати до краја септембра.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да су надлежни од 1. јуна надгледали све градске површине и утврђивали мјеста гдје се налази највише коровишта и потенцијалних жаришта за амброзију.

- Планирано је да  амброзија буде уклоњена са око 30.000 квадратних метара површине, за шта је издвојено око 20.000 КМ из градског буџета. Нагласио бих да је ријеч о биљци која путем вјетра преноси сјеме на доста велику даљину, па апелујем на грађане да своје приватне парцеле редовно косе и уклањају амброзију - рекао је Новаковић.

Пољопривредни инспектор у Градској управи Владимир Личина је казао да је кошење амброзије обавеза власника и корисника пољопривредних површина.

- Ова овлашћења има и Комунална полиција. Грађанима прво наложимо да у одређеном року униште коровску биљку, а онима који то не ураде, слиједе новчане казне у износу од 100 КМ и више. Тачније, по Одлуци о сузбијању и уништавању амброзије санкције за физичка лица крећу се од 700 КМ, а по Закону о пољопривредном земљишту, износ казне је од 1.000 КМ и више - казао је Личина.

Алерголог др Бранислав Лолић апелује на грађане који су алергични на полен амброзије да се јаве љекару и прије цвјетања амброзије, да би био спријечен контакт са поленом.

- Потребно је да се узме превентивна терапија да не би дошло до појаве тегоба. Не треба узимати терапије без консултације са љекаром. Грађани треба да покажу солидарност и уклоне амброзију са својих парцела, јер је период од 15. августа, па до октобра, јако тежак за све алергичне на полен амброзије, па им не треба додатно отежавати - рекао је Лолић.

Апел

Сви грађани који примијете амброзију на јавној површини могу то да пријаве Одјељењу комуналне полиције на телефон 051/306-464 или Одјељењу за инспекцијске послове на 051/244-429.

 - Уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту, на број 051/244-428. На располагању су им и бројеви телефона Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја 244-593 и Центра за обавјештавање 121 - апеловали су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана