Малишани чувари народних игара

Ј. П.
Малишани чувари народних игара

Бањалука - Разигране и распјеване малишане учеснике Првог фестивала дјечијег фолклора у бањалучком насељу Дебељаци ни киша није успјела да спријечи у намјери да покажу колико знају да чувају народну традицију.

Истина лоши временски услови, у суботу,  утицали су да број учесника ове смотре буде нешто мањи али своје умијеће показало је 13 културно-умјетничких друштава.

- Требало је да наступи 21 ансамбала културно-умјетничких друштава на фестивалу који је осмишљен у етно-стилу за дјецу узраста до основне школе. Киша је омела многе, па нам се прикључило 12 друштава из околине Бањалуке али и друштва из Мркоњић Града, Рибника, Прњавора, Приједора, Српца, Лакташа и Нове Тополе. Ипак они који су наступили показали ли су врхунско умијеће - рекао је Кавић и додао да већ трећи пут организују фестивал али ове године први пут и званично јер имају подршку града као друштво од значаја за град Бањалуку. На фестивалу су прво одржане едукативне радионице и спортско такмичење а затим је одржана смотра фолклора која би била импозантнија да нас киша није омела - казао је Кавић.

Седмогодишња Сара Божић из КУД “Петар Први Карађорђевић” из Мркоњић Града каже да је годину дана у овом друштву и да је први пут у гостима КУД-у “14. фебруар”.

- На овом фестивалу сам играла двије игре “Дивна, Дивна” и “Питао сам своје нане”. Не смета ми киша и лијепо ми је у гостима - казала је Божићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана