Лоше инсталације укочиле љекаре у Бочцу

Весна Поповић
Лоше инсталације укочиле љекаре у Бочцу

Бањалука - Нова амбуланта породичне медицине у Бочцу још није отворена, нити је урађен технички пријем објекта због лоше урађених електроинсталација.

- Прије него што је требало да буде прикључена на електромрежу, урађена је контрола инсталација. Искусни радници "Електрокрајине" су рекли да, уколико пусте струју у објекат, он ће се запалити. Вјероватно су уочили да је током градње лоше постављена или уграђена електроинсталација, која по својим карактеристикама не може да задовољи потребе једног таквог објекта - рекао је један од очевидаца  који није желио да му објавимо име. 

Портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов  потврдио је да ово предузеће није прикључило амбуланту на електродистрибутивну мрежу због недостатака током изградње овог објекта, али није прецизирао о чему је ријеч.

- Наша радна јединица "Електродистрибуција" доставила је Градској управи још у априлу ове године списак недостатака како би објекат био прилагођен електроенергетској сагласности - рекао је Клинцов.

Нагласио је да су одговор добили тек сриједу, 15. јула, уз обећање да ће недостаци бити уклоњени "ове седмице".

- Након што се отклоне недостаци, биће створени услови да се овај објекат прикључи на електромрежу - навео је Клинцов.

У Градској управи су рекли да све иде по плану, али нису могли рећи када се очекује да амбуланта, чија је изградња почела у октобру прошле године, буде пуштена у функцију. Рок је био 100 дана од почетка радова.

- Објекат је завршен. Предат је захтјев за прикључење на електроенергетску мрежу, што се очекује наредних дана - навели су у Градској управи.

Додали су да је у току формирање комисије која треба да изврши примопредају од извођача радова ове, али и амбуланте у МЗ Борковићи.

- Потом ће бити обављен технички пријем оба објекта - навели су у Градској управи. 

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС поручују да пуштање у функцију амбуланти у Бочцу и Борковићима зависи од града и Дома здравља Бањалука.

Нагласили су да је било потешкоћа у изградњи амбуланте у Бочцу, због чега су рокови за градњу морали бити продужени.

- Мјештани Бочца су се противили рушењу водоторња, због чега су једно вријеме радови били обустављени. У међувремену је постигнут договор и посао је настављен - навели су у овом министарству.

Истакли су да су додатни проблем били лоши временски услови, који нису дозволили грађење крајем прошле године.

- Због тога  је потписан анекс на уговор за продужење рока извођења радова са главним извођачем радова фирмом "Универзал БС". Радови на објектима су завршени, а извођач се придржавао нових рокова - рекли су у Министарству.

Ко је изводио електрорадове на амбуланти у Бочцу нико у Градској управи ни у Министарству није желио да каже.

Новац

Министарство здравља и социјалне заштите РС обезбиједило је дио финансијских средства за изградњу обје амбуланте.

- Укупна вриједност уговорених радова за изградњу ових амбуланти је 378.000 КМ, од чега Министарство обезбјеђује 70 одсто средстава или 264.000 КМ, а град Бањалука преосталих 30 одсто, као и потребну техничку и пројектну документацију - рекли су у овом министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана