Лакша настава уз нова учила

Сања Амиџић
Лакша настава уз нова учила

Бањалука - Представници Дневног центра ОНИКС из Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима јуче су у оквиру пројекта "Акција младих у заједници" уручили нови дидактички материјал и учила основним школама "Бранко Радичевић" на Старчевици и "Станко Ракита" у Врбањи.

Донације су намијењене дјеци са посебним потребама, потврдила је координатор активности Гордана Илић.

- Израда посебних учила, односно посебне врсте слагалица, трајала је пет мјесеци и у његовој реализацији учествовало је 17 корисника дневног центра. У том периоду израђено је 420 комада дидактичког материјала, који ће наредних дана бити уручен у осам основних, двије специјалне школе те два удружења која раде са ментално обољелом дјецом - казала је Илићева.

Она је додала да је циљ пројекта превенција институционалног збрињавања лица са менталном заосталошћу те развијање свијести грађана у локалној заједници о менталној заосталости.

Директор ОШ "Бранко Радичевић" Јадранка Божић рекла је да је ова школа први пут добила такву врсту помоћи која ће бити од великог значаја за дјецу са менталном заосталошћу.

- У нашој школи наставу похађа око 30 ученика са менталним сметњама, тако да је овај материјал значајан за даљи рад са оваквом дјецом - казала је Божићева.

Наставу у ОШ "Станко Ракита" похађа осам ученика са менталном заосталошћу, а дидактички материјал од овог дневног центра добијали су и прије неколико година.

- Дјеца са менталном заосталошћу редовно похађају наставу са другом дјецом, али по прилагођеном програму. Тако да је оваква врста помоћи значајна за њих, а и учитеље, јер ће им олакшати свакодневни рад - казао је директор ове основне школе Миленко Дујаковић.

Посебан програм

Наставница биологије у ОШ "Бранко Радичевић" Весна Мајсторовић рекла је да са дјецом која су ментално заостала раде по специјалном програму.

- Обољела дјеца уз нашу и помоћ својих родитеља успијевају да савладају потешкоће које су пред њима - казала је Мајсторовићева. Она је додала да са овом дјецом није тешко радити, само им треба посветити више пажње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана