Купачи не маре за основна правила

Nezavisne.com
Купачи не маре за основна правила

Бањалука - Спасиоци Ронилачког клуба Бук из Бањалуке протеклог мјесеца имали су пуне руке посла пружајући помоћ купачима на градској плажи код Зеленог моста, али и на базенима јер се купачи нису придржавали основних правила приликом уласка у воду.

Интервенције су подразумијевале и повреде до којих је долазило приликом изласка из воде. Поједини купачи су, наиме, због неуредних обала на плажи добијали посјекотине по тијелу.

Двадесетогодишњи Ђорђе Довчић ради као спасилац три године, а у току тог периода нагледао се, како каже, свега. Поред тога што је учествовао у разним спасавањима ове године, у сјећању ће му остати спасавање дјевојчице са менталним потешкоћама из базена.

"Радећи као спасилац нагледао сам се свега и свачега. Само у току ове године на градској плажи код Зеленог моста видио сам доста ружних повреда, гдје сам морао брзо реаговати. Купачи су до мене долазили расјечених ногу и разбијених глава. Повреде су биле узроковане комадима стакла или оштрим камењем на које су случајно нагазили или евентуално се ударили", казао је Довчић.

Мирослав Мишковић, координатор Спасилачке службе у БиХ, истакао је да је велики број повреда купача настао због тога што се нису придржавали основног правила приликом уласка и изласка из воде.

"Саме акције спасавања купача са градских плажа јављају се с времена на вријеме. Статистика је у досадашњем искуству показала да је протеклих година у току љетне сезоне око 30 па и више интервенција било само на плажи код Зеленог моста", истакао је он.

Додао је да је то једина плажа у граду на којој је урађен проценат степена ризика, али и то да када се број купача на њој повећа - повећава се и број спасилачких тимова.

"Волим се купати на разним плажама у граду јер живим близу обала Врбаса, али пошто је ријека доста хладна и брза, а и водостај јој се зна често мијењати, ипак сам сигурнија кад ме надгледају спасиоци", истакла је Зора Голубовић.

Радно вријеме

Мирослав Мишковић, координатор Спасилачке службе у БиХ, истакао је да је плажа код Зеленог моста почела с радом 1. јула и да ће радити до 1. септембра ове године.

"Ово је једина градска плажа која је обезбијеђена спасилачким тимовима, а због смањеног градског буџета спасиоци су распоређени у смјенама петком и у дане викенда, од 10 до 18 часова", додаје он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана