Исправни сви узорци сладоледа

Д. С.
Исправни сви узорци сладоледа

Бањалука - Сладолед у посластичарницама, продавницама, те из замрзивача на улицама, упркос врућинама које могу да доведу до његовог кварења, потпуно је безбједан за конзумирање. Показале су то посљедње контроле градске инспекције.

Како су објаснили у Одјељењу за инспекцијске послове, инспекција је у јулу узела узорке неупакованог сладоледа код 13 субјеката који га производе, услужују и продају, а ради провјере његове микробиолошке исправности.

- Узорци су истовремено узети за потребе анализе и суперанализе, с обзиром на то да је ријеч о лако кварљивој храни, и достављени су у различите овлашћене лабораторије - рекао је начелник одјељења Славиша Сандић.

Он је нагласио да, на основу достављених извјештаја о извршеним испитивањима, ни код једног узорка сладоледа, сходно важећим прописима, није утврђена здравствена неисправност у погледу прописаних микробиолошких параметара.

- Лица која производе, услужују и продају неупакован сладолед дужна су да у склопу самоконтроле врше и испитивање микробиолошке исправности путем лабораторије. И ту обавезу инспекција у оквиру појачаног надзора контролише - подсјетио је Сандић.

Иначе, високе температуре ваздуха како у радној средини, тако и вани представљају велики ризик који непосредно утиче на брзину кварења хране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана