Грађевинари дају нову младост Кастелу

Данијела Стоканић
Грађевинари дају нову младост Кастелу

Бањалука - Обнова дијела тврђаве Кастел требало би да буде завршена до новембра, што је готово четири мјесеца прије планираног рока, марта 2016. До сада су радови завршени на више од 30 одсто објеката који су обухваћени другом фазом ревитализације ове бањалучке знаменитости.

Рекао је ово представник Мисије Европске уније Владимир Пандуревић подсјетивши да су радови, који су почели половином маја, повјерени предузећу "Кото" из Београда. 

- За ову фазу из ИПА фондова ЕУ обезбијеђен је милион евра. Радови су у току на комплетној другој цјелини, од бедема од сјеверне капије до куле на којој је прије неколико година избио пожар, као и на унутрашњим и спољним зидинама - рекао је Пандуревић.

Додао је да ће по завршетку реконструкције љетне позорнице бити обновљено 90 одсто тврђаве Кастел и тиме ће бити завршена мисија ЕУ кад је у питању овај историјски споменик.

- Интервенција ЕУ је потпуно фокусирана на ревитализацију бастиона, кула и бедема. Трећа цјелина није обухваћена овим пројектом, али ћемо у сарадњи са градом покушати да нађемо начин да се уради и стара кула, на којој је прије двије године изгорио кров, а све како бисмо је заштитили од даљег пропадања - рекао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, грађевинци су скинули изгорјели кров и очистили кулу на главном улазу у тврђаву из безбједносних разлога.

- Свечано отварање завршеног дијела тврђаве Кастел планирано је у октобру у Каменој кући великом путујућом изложбом слика европских музеја, која је у припреми, а на чему је ангажован Музеј Републике Српске - открио је Пандуревић.

Савјетник градоначелника за урбанизам и грађење Невена Предојевић је истакла да је Градска управа презадовољна досад одрађеним послом на тврђави Кастел.

-  У оквиру друге цјелине завршена је и трафо-станица, која је била у надлежности града. Поред тога, град на различитим адресама тражи новац за наставак реконструкције тврђаве Кастел - нагласила је Предојевићева.

Туриста из Словеније Матеј Новак, којег смо јуче затекли како обилази тврђаву Кастел, одушевљен је овим историјским спомеником.

- Од пријатеља из Бањалуке сам чуо за ову тврђаву и одушевљен сам њоме. Заиста има шта да се види, а најљепши је поглед са зидина на Врбас. Сматрам да ће бити још љепша када буде комплетно обновљена - рекао је Новак.

Вреловод

Невена Предојевић је истакла да је у току и тендер за избор извођача радова за изградњу вреловода за комплетну тврђаву Кастел.

- Изградњу вреловода финансира Градска управа. Вриједност тих радова ће бити око 200.000 КМ - рекла је Предојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана