Дневно 600 захтјева за провјеру података

Весна Поповић
Дневно 600 захтјева за провјеру података

Бањалука - Матична служба Градске управе дневно прима око 600 захтјева грађана за провјеру података из матичних књига рођених и држављана.

Ове податке изнио је начелник Одјељења за општу управу Славко Танасић. Према његовим ријечима, на крају прошле седмице предато је око 4.500 ових захтјева.

- Највећи прилив је био 13. јула када је примљено 896 захтјева. Да бисмо испоштовали законски рок и грађанима омогућили добијање личних докумената, обрађивали смо предате захтјеве цијелог протеклог викенда. Уз максималан напор матичара и сарадника из мјесних канцеларија урађено је 2.300 провјера. Преостали захтјеви су у законском року за рјешавање - казао је Танасић.

Нагласио је да је пракса показала да код великог броја грађана подаци из појединих докумената нису идентични оним у матичним књигама рођених и држављана.

- Највише неслагања има у датумима рођења, јединственим матичним бројевима, непромијењеним презименима приликом удаје, те подацима о именима родитеља. То само потврђује да су личне карте и пасоши раније издавани без прилагања извода из матичних књига - додао је Танасић.  

Према његовим ријечима, међу захтјевима за провјеру било је више десетина оних који имају ознаку хитности, а слична ситуација очекује се и у наредним данима.

Подсјетио је да је провјера података из матичних књига услов за издавање личних докумената: личних карата, возачких дозвола и пасоша као и да се у матичним књигама града налазе најбројније евиденције о рођењу лица из шире регије.

- У прошлој години Матичној служби је прослијеђено 147.585 захтјева за провјеру, а до почетка јула ове године 76.940 - навео је Танасић.

Стојан Пјанић је рекао да је имао пуно проблема приликом вађења биометријског пасоша.

- Моји подаци у Матичној служби града нису садржавали податке о мојим родитељима па је службеник из мјесне канцеларије морао приложити књигу држављана у коју сам уписан. Била су потребна три дана док се подаци нису ускладили и тек тада сам могао предати документацију за пасош - рекао је Пјанић.

До закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели да добијемо информације из Центра јавне безбједности Бањалука да ли је повећан број захтјева за издавање личних докумената те да ли има гужви и застоја.

Рок

Славко Танасић је рекао да је рок за провјеру података три дана од дана подношења захтјева.

- Када су у питању предмети за хитне пасоше, чији је рок издавања 48 часова од подношења захтјева, провјера се мора урадити одмах - навео је Танасић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана