Дјечија машта на васкршњим јајима

Милијана Латиновић
Дјечија машта на васкршњим јајима

Корпе препуне шарених јаја са мотивима прољећа, зеке од папира, цртежи на којима су представљени Васкршњи празници, само су мали дио онога што вриједне руке малишана у Дјечијем дому “Рада Врањешевић” у Бањалуци припремају поводом једног од најрадоснијих хришћанских празника.

Педагог у овом дому Александра Остојић-Ждрња истиче да се дјеца веома радују Васкрсу, као и свакој прослави, празнику.

- Васкрс је празник пун боја, шаренила и весеља, а дјеца воле када им се пружи прилика да на креативан начин изразе своја осјећања и своје виђење празника - казала је Остојић-Ждрња.

Додала је да су малишани срећни и поносни на чињеницу да учествују у припремама, бојења јаја и што имају прилику да буду дио свега тога.

- Трудимо се да тај дан организујемо на начин како се прославља у породицама, припремајући посну трпезу за Велики петак и нешто свечанију на сам Васкрс - испричала је Остојић-Ждрња.

У вријеме Васкрса немају госте, јер је, како кажу, то породични празник који се обиљежава у кругу најближих, а они су једна велика породица.

Ипак, у самој припреми и бојењу јаја помажу им волонтери.

- Ове године долази нам неколико студената социјалног рада и група младих из једне невладине организације који заједно с дјецом боје и украшавају јаја - додала је Остојић-Ждрња.

Да дјечија машта нема границе доказ су боје, мотиви и украси осликани на васкршњим јајима. Дјечије руке умазане бојама, ведра и насмијана лица, сјај у очима, сваке године учине Васкрс заиста најрадоснијим празником. Ниједно јаје у корпи није исто, ниједан цртеж на зиду није исти. На сваком се огледа посебност и машта дјетета које га је на другачији начин украсило и оставило свој лични печат. Не крију своје задовољство и срећу.

- Посебну пажњу сваке године посвете изради цртежа, папирних зека и других украса, којима оките просторије у којима бораве - рекла је Остојић-Ждрња. Додаје да су дјеца креативна и да идеје долазе саме од себе. Водене боје, темпере, фломастери, биљке пронађене у дворишту Дома, понека стара најлон чарапа и луковина, шарене сличице,  само су нека од помагала која им омогућују да њихове креације буду посебне.

Малишани већ традиционално, сваке године, одлазе у двориште оближње цркве гдје такође учествују у организованом бојењу јаја.

- Највише се радују проглашењу побједника чије је јаје најиздржљивије. Наравно, и они су склони ситним, дјечијим преварама, па се “ниоткуд” појави неко дрвено јаје које полупа сва остала - испричала је Остојић-Ждрња. Додаје да дјеца кроз наставу из вјеронауке стичу знања о обичајима у вријеме празника, а у Дому се труде да испоштују све националности и све обичаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана