Бројним манифестацијама обиљежен Дан града

С. Амиџић, Д. Стоканић
Бројним манифестацијама обиљежен Дан града

Бањалука - Полагањем вијенаца на више спомен-обиљежја, резањем рођенданске торте те пригодним културним, забавним и спортским програмом Бањалука је јуче прославила Дан града и јубилеј, 70 година ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

Свечаностима су присуствовали представници града, делегације парламента и Владе РС, представници СУБНОР-а, борачких удружења и многобројни грађани.

Премијер РС Жељка Цвијановић је рекла да је 22. април дан када највећи град у Српској прославља слободу, стечену у Другом свјетском рату.

- На овај дан десила се побједа над страшним злом које је тада задесило цијело човјечанство. Без обзира на то што је период борбе био давно, ми треба да будемо свјесни свих цивилизацијских вриједности које носи једна оваква побједа и дан - казала је Цвијановићева.

Она је додала да се нада да ће те вриједности бити и у будуће обиљежаване са великим достојанством, као што је то до сада био случај, али и да очекује да се један овакав догађај омасови.

Градоначелник Слободан Гаврановић је казао да су се јучерашњим полагањем вијенаца на више спомен-обиљежја широм града присјетили свих жртава које су дали Бањалучани и њиховог доприноса антифашстичкој борби за слободу, мир, правду и достојанство човјека.

- Наша обавеза и дужност је да младим генерацијама преносимо оно што се  у посљедње вријеме у историји почело заборављати, па чак покушава и ревидирати. Бањалука је слободарски град, она је то до сада показала, због чега је 22. априла велико славље у граду на Врбасу - казао је Гаврановић.

Он је додао да градске власти сваке године улажу доста напора да поправе животни стандард грађана.

- Чињеница је да у прва три мјесеца ове године у Бањалуци имамо најнижу стопу незапослености на подручју БиХ. Наравно, то је далеко од нашег циља да младим генерацијама које овдје живе обезбиједимо нормалан живот од сопственог рада - казао је Гаврановић и додао да је посљедњих година урађен снажан заокрет у стварању амбијента у којем ће домаћи и страни привредници развити свој интерес и капацитете и створити услове за нова запошљавања.

- Град Бањалука управо је добио међународни сертификат на основу којег ће имати приступ одређеним фондовима, који до сада нисмо имали, а то је добар пут на којем се налазимо за остваривање наших циљева - рекао је Гаврановић.

Поводом Дана града Бањалуку су посјетиле и делегације пријатељских и партнер градова, Кајзерслаутерна, Крања, Новог Места, Велења, Суботице, Куманова, Темишвара, Пуле и Загреба.

Градоначелник Темишвара Николае Робу пожелио је Бањалучанима срећу, успјех и просперитет, са надом да ће отворени однос који имају ови градови допринијети бољој будућој сарадњи и партнерству.

- Са Бањалуком имамо одличне услове за сарадњу из више области и зато смо и спремни на сарадњу - нагласио је Робу.

У име Новог Сада честитке грађанима упутио је градоначелник Милош Вучевић, који је подсјетио да је прошле седмице Нови Сад посјетила делегација Универзитета из Бањалуке, те да је успостављена сарадња два студентска парламента.

- То су конкретни потези сарадње два града и надам се да ћемо је у наредном периоду подићи на виши ниво. Такође, привредници треба да покрену иницијативу за сарадњу, а локалне самоуправе су ту да подрже и креирају амбијент - истакао је Вучевић.

Прослави Дана града придужило се више од 1.000 грађана, који су на Тргу Крајине уживали у гастрономској понуди 14 угоститеља, док је на тврђави Кастел одржана “Пасуљијада”.

Директор Туристичке организације града Остоја Барашин је рекао да су ову седму деценију слободе града жељели да обиљеже на посебан начин.

- Имали смо прилику да још једном покажемо да Бањалука има, како националну тако и интернационалну гастрономију - казао је Барашин и додао да је ово добра прилика да се представимо нашим, али и страним грађанима.

Бањалучанка Нена Добријевић одушевљена је изненађењем које је ове године припремљено за прославу Дана града.

- Овај дан за мене много значи, а вјерујем и за већину становника који су овдје рођени - казала је Добријевићева.

Она је додала да су се градске власти потрудиле да тај дан прославимо како и доликује великим градовима.

Торта

Први човјек Бањалуке Слободан Гаврановић јуче је први пут поводом Дана града пресјекао рођенданску торту.

- Прављење торте била је једна добра идеја која је искључиво намијењена грађанима и нашим гостима. Желио бих да ово у будуће постане традиција, јер нема славља без торте - казао је Гаврановић. Он је додао да је то прилика да се покаже умијеће бањалучких угоститеља у прављењу велике гастрономске понуде.

Ђоковић и академија

Поводом прославе Дана града и 70 година од ослобођења Бањалуке синоћ је у Банском двору требало да буде одржана свечана академија и додијељене бројне награде и признања најбољим и најуспјешнијим установама и организацијама.

Највеће градско признање “Кључ града” са повељом “Почасни грађанин Бањалуке” припала је првом рекету и српском тенисеру Новаку Ђоковићу, као посебан вид признања за хумана дјела.

Делегације пријатељских и партнер градова

Кајзерслаутерн

Крањ

Ново Место

Велење

Суботица

Куманово

Темишвар

Пула

Загреб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана