Бањалука: Пријети затварање четири амбуланте

Весна Поповић
Бањалука: Пријети затварање четири амбуланте

Бањалука - Амбулантама у Куљанима, Чесми, Ади и на Паприковцу пријети затварање због малог броја регистрованих грађана, а у посљедњих десет дана пријавила су се само 42 нова пацијента.

Дом здравља Бањалука је 25. марта упутио апел становницима ових насеља да се пререгиструју у амбуланте у својим мјесним заједницама из оних у које тренутно иду код љекара.

У  случају да то у што краћем року не учине, амбуланте би могле  престати да раде јер не постоји економска оправданост за њихово постојање.

Иако у овој установи нису прецизирали колико тачно пацијената је тренутно регистровано у овим амбулантама, нагласили су да број није задовољавајући. У Дому здравља кажу да, према важећем правилнику, један тим породичне медицине треба да лијечи 2.000 осигураника.

Помоћник директора за медицинске послове у Дому здравља Бањалука Невена Тодоровић је рекла да је од упућивања апела регистровано шест нових пацијената на Паприковцу, десет у Куљанима, 11 у Чесми и 15 у Ади.

- Пожељно би било да се грађани у што краћем року пререгиструју у своје амбуланте јер је већ прошло доста времена од њиховог отварања, а број регистрованих грађана није задовољавајући - рекла је Тодоровићева.

Нагласила је да још није донесена одлука о затварању ниједне амбуланте.

- Очекујемо да ће овај позив повећати број регистрованих грађана како би било оправдано даље постојање и рад амбуланти које раде у закупљеним просторима - навела је Тодоровићева.

Амбуланта у Куљанима отворена је 2010. године, а у Чесми, Ади и на Паприковцу 2012. године.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је рекао да је у амбуланти у овом насељу регистровано око 770 грађана.

- Према бирачком списку имамо 2.500 грађана са правом гласа, а ту нису урачуната малољетна лица те они грађани који живе у Чесми, а нису на бирачком списку, што је око пет хиљада становника. Тај податак показује колико је мали проценат људи регистрованих у амбуланти - рекао је Маличевић.

Додао је да мјештани углавном наводе да се нису пријавили у овој амбуланти зато што нема лабораторије па не могу обављати све потребне прегледе.

- Амбуланта у Чесми тренутно ради два дана у седмици у првој смјени - казао је Маличевић.

Закуп

Буџетом града за ову годину предвиђено је да ће новац за закуп простора амбуланти бити издвајан из буџетске ставке текући грант ЈЗУ Дом здравља који износи 221.000 марака.

Другим ребалансом буџета града 2014. године за закуп објеката амбуланти било је предвиђено 62.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана