Бањалука: Ново језеро пуне из природног бунара

Катарина Шапоња
Бањалука: Ново језеро пуне из природног бунара

Највећи градски парк код тржног центра “Делта” у завршној је фази, а суграђани и сви посјетиоци ускоро ће имати прилику да бораве и шетају крај првог вјештачког језера у Бањалуци, које ће красити овај парк.

Градоначелник Драшко Станивуковић је појаснио да је цијели систем вјештачког језера направљен тако да вода кроз бунар буде узимана из Врбаса, који је од тог мјеста само на стотинак метара.

- Постоји подземни бунар и системи који иду од Врбаса и тако се све вријеме пуни, празни и филтрира вода у језеру. Тако да тврдње да се вода за језеро узима из градског “Водовода” нису тачне - истакао је Станивуковић.

Из Градске управе истичу да, како је и предвиђено пројектном документацијом, вјештачко језеро пуне водом из бунарског система, који је намјенски ископан за потребе пуњења и допуњавања језера.

- За језеро није коришћена вода из градског “Водовода”, односно оно је изведено као потпуно природно са властитим еко-системом, што подразумијева и барско биље, којем би засигурно сметало присуство хлора у води из “Водовода” те тај ресурс није ни коришћен - саопштили су из Градске управе.

Како наводе, прва фаза изградње градског парка пројектована конкурсним рјешењем је у завршној фази и, између осталог, обухвата изградњу амбијенталне водене површине са пјешачким мостом.

- Језеро је додатно обогаћено воденим биљкама и језерским фонтанама. Простор парка је оплемењен зеленилом па су тако засађени нови дрвореди уз пјешачку и бициклистичку стазу, попут садница јасена, дивљег кестена и дафне или сибирске маслине. Додатно зеленило биће засађено и током јесење, односно прољећне садње - појаснили су они.

Цијели амбијент, како кажу, употпуниле су и двије пјешачке стазе, које се простиру дуж парка од кружног тока, односно од “Делте” до језера и једна сервисна асфалтна стаза, која такође иде од “Делте” до самог језера.

- Осим тога у парку је изграђено и дјечије игралиште, али и нови парк за псе, који ће на радост власника кућних љубимаца сада имати више простора, природан хлад, самоуслужну праоницу за псе, мобилијар за игру и клупе - рекли су из града и додали да је простор парка добио и расвјету.

Наводе да је за све рекреативце и спортисте ту и теретана на отвореном те да је уз пјешачке и бициклистичке стазе постављен мобилијар, односно три типа клупа за одмор и сједење, као и многи други садржаји намијењени за читаву породицу.

- У овој првој фази градње парка урађен је и зелени плато, на којем је убудуће планирано одржавање различитих активности, концерата и манифестација - казали су из Градске управе.

ДРУГА СТРАНА

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић и предсједник Скупштине града Љубо Нинковић посјетили су јуче локацију будућег парка и оптужили градске власти да језеро у парку пуне водом из “Водовода”.

Како су навели, док су се грађани патили без воде Станивуковић је питку воду чувао за вјештачко језеро и завртао је да би добио кредит од Скупштине града.

Нинковић и Ђајић такође тврде да је поменута локација била предвиђена за изградњу фудбалских терена, а за шта је у претходном периоду и постављен слој за стадион, међутим, преко тога је изграђено језеро и припадајући објекти уз њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана