Бањалука: Нови правилник за додјелу субвенција борачким категоријама

Весна Поповић
Бањалука: Нови правилник за додјелу субвенција борачким категоријама

Бањалука - Чланови породица погинулих бораца, лица са инвалидитетом и ратни војни инвалиди имаће ове године већу предност при додјели субвенција из градске касе за запошљавање и самозапошљавање.

Како је потврдио начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић, у току је рад на измјени Правилника за додјелу субвенција, у којем ће за ове категорије бити поједностављени услови за добијање субвенција.

- Биће то пречица до посла. Овогодишњим буџетом града за ове подстицаје планирано је 850.000 марака. Од тога је за ново запошљавање радника у производним и услужним дјелатностима планирано 600.000 марака, а за самозапошљавање 250.000 КМ - рекао је Комљеновић.

Истакао је да ће јавни позив за додјелу ових средстава бити објављен након што промјене у правилнику буду усвојене на Скупштини града, али није прецизирао када ће то бити. 

Комљеновић је додао да је лани, од 700.000 КМ намијењених за додјелу субвенција, одобрено укупно 686.978 марака.

- За ново запошљавање одобрене су 495.032 марке, а за самозапошљавање 191.946 марака, чиме је запослено 96  радника у производним, занатским и услужним дјелатностима - навео је Комљеновић.

Према његовим ријечима, у 2013. је у односу на прошлу годину подијељено мање новца од планираног.

- Од 760.000 КМ одобрене су 365.362 марке или 48,1 одсто планираног новца за отварање нових радних мјеста - навео је Комљеновић.

Према његовим ријечима, на тако низак степен реализације утицало је више фактора.

- Један од њих је мали број захтјева, укупно 54, од којих је само осам било за додјелу субвенција за самозапошљавање. Осим тога, 20 захтјева је одбијено због неиспуњавања услова из јавног позива, а четири због некомплетне пријаве - прецизирао је Комљеновић. 

Предсједник Борачке организације града Бањалуке Горан Рогић рекао је да ова организација цијени труд градских, али и републичких власти када је у питању рјешавање проблема борачке популације.

- Нажалост, потребно је много више новца да би се ријешио проблем незапослености борачких категорија - додао је Рогић.

Исплата

Субвенције се дозначавају у три транше. Послодавцу се за ново запошљавање исплаћује 50 одсто од одобреног новца по пријему радника, 20 одсто послије шест мјесеци, док остатак добијају годину послије запошљавања радника.

Незапослено лице за самозапошљавање добија 60 одсто од одобрених средстава по заснивању радног односа, 20 одсто након шест мјесеци и остатак послије 12 мјесеци од заснивања радног односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана