Авио-бомба сије страх међу дајакашима у Бањалуци

Јасмина Перишић
Авио-бомба сије страх међу дајакашима у Бањалуци

Бањалука - Авионска бомба, која се налази на дну ријеке Врбас, недалеко од Градског моста, сије страх међу купачима и дајакашима. Ових дана док је водостај био нешто нижи, они су је примијетили и о њој обавијестили и надлежне.

У Одсјеку за послове Цивилне заштите кажу да су у току припреме за уклањање ове експлозивне направе.

Наиме, бомба је већ дужи период у Врбасу и према процјенама оних који су је уочили, ради се о авионској бомби дугој око два метра, заосталој из Другог свјетског рата. Бањалучанин Аљоша Димитријевић је рекао да је бомбу примијетио прије неколико дана док је возио дајак испод Градског моста.

- Није ми било свеједно када сам уочио бомбу. Одмах сам позвао полицију и надам се да ће ускоро бити уклоњена. Тим дијелом ријеке циркулише велики број купача и дајакаша, који треба да буду на опрезу. Нисам сигуран да је до сада ту била и сумњам да ју је вода донијела недалеко од Градског моста, куда често возим дајак - рекао је Димитријевић.

Из Одсјека за послове Цивилне заштите кажу да су упознати са овим случајем и да су ронилачке екипе у петак снимиле бомбу, да би експерти утврдили о којој врсти направе је ријеч и на који начин је могуће њено уклањање.

- Након тога, Тим за уклањање неексплодираних убојитих средстава, који у свом саставу нема рониоце и не може уклонити бомбу у води, добиће помоћ ронилаца из јединице Цивилне заштите града и Ронилачког клуба "БУК", те безбједно уклонити бомбу. Компликован је то процес који захтијева обезбјеђење полиције, затварање саобраћаја, уклањање купача, рибара и свега што може бити угрожено у току ове акције - објаснили су у овом одсјеку.

Нагласили су да се тачан број експлозивних направа у коритима ријека не зна.

- Ове године су уклоњене четири минобацачке и тромблонске мине из ријеке Врбас и неколико са обала Врбаса и Врбање. Бомбе и оружје у ријеке бацају неодговорни грађани или су заостале из протеклих ратова. Ријечни ток их носи и немогуће је предвидјети када и гдје ће бити пронађене - рекли су у овом одсјеку.

Они су апеловали на грађане да буду савјесни и да не бацају било какве врсте минско-експлозивних средстава у ријеке, нити да их одлажу на њихове обале, јер тиме доводе своје суграђане у опасност.

Лоцирање

У току је тендер за фирме које ће лоцирати крупни отпад и минско-експлозивна средстава у ријекама.

- Након завршетка поступка онај ко добије тај посао, лоцира минско-експлозивна средства, о томе обавјештава Цивилну заштиту која организује уклањање у сарадњи са Тимом за уклањање и уништавање експлозивних направа - рекли су у Одсјеку за послове Цивилне заштите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана